Националният номер, който се генерира от Националния съвет по цени

...
Националният номер, който се генерира от Националния съвет по цени
Коментари Харесай

Допълнителен код на опаковката на лекарствата за по-добра проследяемост предлагат депутати

Националният номер, който се генерира от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (НСЦРЛП), да се отпечатва и на опаковката на медикаментите като част от верификационния им код.

Това оферират депутатите от ГЕРБ-СДС доцент Лъчезар Иванов, проф. Костадин Ангелов и Деница Сачева с промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ), импортирани в Народното събрание.

Предложената смяна цели да отговори на казуса с дефицита на медикаменти, като усъвършенства тяхната проследяемост от внасянето на съответния медикамент до достигането му до пациента.

Подобна концепция беше стартирана и преди време, само че към оня миг не можа да се осъществя заради софтуерна неспособност за навреме генериране на народен номер и основаване на указател на медикаментите, както бе планувано в закона.

Към момента обаче регистърът е основан от НСЦРЛП и е напълно работещ, като е обезпечена неговата съгласуемост с всички останали осведомителни системи в опазването на здравето и са генерирани национални номера на всички лекарства, позволени за приложимост, без значение дали имат цена на българския пазар или не. Същевременно законовото обвързване националният номер да бъде обвързван с продуктовия код на лекарствения артикул в СЕСПА не е изпълнено в своята целокупност към сегашния миг, макар приключването на законоустановения период на 31 март 2021 година Това в допълнение препятства цялостното следене на придвижването на лекарствените артикули на територията на Република България, показват депутатите в претекстовете към смяната.

„ Настоящата законодателна самодейност е в отговор на нуждата от гарантиране достъпа на българските жители до лекарствени артикули. Със законопроекта се цели повишение проследимостта на наличните количества лекарствени артикули на територията на Република България от страна на държавните институции и основаване на опция за ограничение на съществуващите недобри практики за нерегламентиран успореден експорт, който е установен в редица отчети на разнообразни държавни институции “, допълват те.

Депутатите оферират тези промени да влязат в действие в период до 18 месеца от обнародването на измененията в ЗЛПХМ.

С препоръчаната смяна и претекстовете към нея можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР