Националният музей за американската история Смитсониън придоби флакона от първата

...
Националният музей за американската история Смитсониън придоби флакона от първата
Коментари Харесай

Флаконът от първата доза ваксина срещу Ковид-19, приложена в САЩ, е в музея Смитсониън

Националният музей за американската история " Смитсониън " закупи флакона от първата доза ваксина против Ковид-19, приложена в Съединени американски щати, като част от проекта си да документира световната пандемия и " този невероятен интервал, през който прекосяваме ", заяви Асошиейтед прес.

Музеят разгласи, че се е сдобил с флакона и други материали, свързани с инжектирането на тази първа доза, във връзка отбелязването на идната първа годишнина от пандемията. Журналистите от Асошиейтед прес получиха извънреден достъп, с цел да видят новопридобитите експонати - флакони, особено съоръжение за превозване, медицински дрехи и идентификационната карта на нюйоркската здравна сестра, която първа в Съединени американски щати беше ваксинирана против новия ковид.

" Искахме експонати, които описват цялата история ", сподели директорката на музея Антия Хартиг. " Всичко от медицинските дрехи до фризера, в който се доставят имунизациите ".

Макар да има голям брой дати, свързани с годишнината от началото на пандемията, от музея избраха датата 11 март - денят през предходната година, когато Световната здравна организация разгласи световна пандемия. През същата седмица огромна част от живота в Америка замря, до момента в който вирусът настъпваше в офиси, домове и спортни събития.

" Задачата ни бе да документираме този необикновен интервал, през който прекосяваме ", сподели Даян Уенд, куратор в отдела по медицина и просвета в музея. " Специално насочихме вниманието си към създаването на ваксини през цялото време ".

Първата ваксина в Съединени американски щати бе сложена на 14 декември 2020 година на Сандра Линдзи, здравна сестра в интензивно поделение. Флаконът от първата доза е дарен на музея от здравноосигурителната компания " Нортуел Хелт ", ваксинирала Линдзи. Освен истинските флакони на " Пфайзер ", дарението включва специфичен резервоар с размер на минибар, в който имунизацията се транспортира, опакована със изсъхнал лед.

" Кураторите ни се интересуваха изключително от процеса и от пакетирането ", сподели говорителката на музея Мелинда Мачадо. " Историята на имунизацията не се изчерпва единствено с това, което се инжектира в ръката ".

Новите експонати, свързани с Ковид-19, ще са част от богата здравна сбирка на музея, измежду които са една от първите дози от имунизацията против полиомиелит, създадена от доктор Джонас Солк през 1955 година, специфични спринцовки и имунизационни карти от това време. В сбирката към този момент е и триизмерният модел на новия ковид, който бе дарен на музея предходната седмица от имунолога доктор Антъни Фаучи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР