Националният младежки клуб към Демократи за силна България прекратява съществуване

...
Националният младежки клуб към Демократи за силна България прекратява съществуване
Коментари Харесай

Младежкият клуб към ДСБ спира да съществува, смята ръководството за вредно и компрометирано |

Националният юношески клуб към " Демократи за мощна България " приключва битие си, оповестяват оттова. Решението е оповестено в формалната фейсбук страница на младежкия клуб.

" Решението не е еднолично и не е прочувствено, а е напълно рационално, премисляно, разисквано и в съгласие с всички участници на клуба. От всичко претърпяно породиха доста положителни другарства, за които сме безпределно признателни. Нямаме желание да поддържаме която и да било друга партия с изключение на ДСБ, само че оттук насетне ще го вършим в персоналното си качество и без да участваме в партийния уред, който намираме за злепоставен, амортизиран и нездравословен ", пишат от Националния юношески клуб към ДСБ.

В изказване като причина за решението от клуба показват неналичието на градивен разговор с водача на ДБС ген. Атанас Атанасов,  студена индиферентност от него към младежкия клуб и други. 

" Настойчиво обяснявахме, че ние сме ДСБ, че ръководител на партията не е Христо Иванов, а Атанас Атанасов, и че " Да, България " са наши другари и съидейници, с които сме дружно в Демократична България, само че въпреки всичко не са ДСБ.

Не можете да си визиите какъв брой е мъчно да обясниш на някого на възраст под 30 години, кой е Атанас Атанасов. Почти толкоз мъчно, едвам накарате Атанас Атанасов да приказва с някой, който е под 30-годишна възраст.

През това време ДСБ изгуби лицето си. От партия, в която интензивно участваха десетки професори, тя стана дребна, капсулирана партия за хора, доближени до управлението. Експертните групи се заличиха. Някогашните мощни тематики на ДСБ – стопанската система и правото, бяха оставени на други партии. Включително тематиката за лустрация ", пишат още от Националния юношески клуб към ДСБ.

От изказването излиза наяве, че откакто на ръководителят на младежкия клуб Христина Димитрова е изразила опасенията им, те са били  " доказани от редицата делегати, които се обясниха във честност на ръководителя ".



" Никой не бе по-гласовит от Стоян Михалев, който беше решен да разгроми врага с партиен билет. Този зложелател се оказа нашата организация. Бяхме наречени " сикаджии ", " блюдолизци на ГЕРБ " и застрашаващи почналата смяна в България . Когато мина гласуването за ръководител доста от делегатите небрежно напуснаха, а традицията спечелилият поста ръководител да предложения главния си конкурент за член на управлението бе прекъсната ", допълват от младежкия клуб към ДСБ.

Ето и цялото изказване: 

Дойде време да си кажем неща, които дълго отлагахме. Неща, които с години усърдно се опитвахме да разгадаем вътре в ДСБ, и неща, за които към този момент няма различен избор, с изключение на да бъдат изречени обществено.

Създадохме Националния юношески клуб към ДСБ в края на 2017 година, в най-трудния миг в историята на партията... Направихме го с ясната концепция, че точно хората в ДСБ изнесоха на гърба си най-тежката и значима смяна, която България претърпя през последните 30 години - прекосяването от планова към пазарна стопанска система и основаването на актуалното устройство на страната.

Целта ни беше да дадем нашата сила за одобряването на ДСБ като незаобиколим фактор в българската политика, който да пази полезностите на основателите си по редица способи: посредством поддръжка и разширение на пазарната икономика; посредством понижаване на ролята на страната в живота на хората; посредством преустановяване на модела на “милионери от публични поръчки ” и посредством изцяло възстановяване на качеството на живот на всички българи.

Но на първо място искахме да представим ДСБ на младежите, които да подсигурят съществуването на партията в бъдеще.

Събрахме се и започнахме. Ентусиазирано. Смеем да кажем, надалеч по-ентусиазирано, в сравнение с по-опитните членове на партията. В последна сметка, силата е присъща на младите. Проведохме доста начинания и от самото начало се опитвахме да бъдем диалогични, съответни и градивни.

Вероятно някои от четящите този текст чуват името на МДСБ за пръв път, а други са го чували и преди, само че може да не знаят какво тъкмо вършим. Затова си разрешаваме да изредим най-важните начинания, които организирахме или в които участвахме от ноември 2017 година насам:

Стартирахме активността си със събитие, на което събрахме на едно място всички десни юношески политически организации, Неправителствени организации и студентски препоръки. Организирахме постоянно наши вътрешни образования и уебинари на значими за страната тематики. Събитието ни " 30 години народна власт ", инициирано от нас, означи с лекции и диспути юбилея на най-важната смяна в новата история на България. Инсталацията „ Мръсните облекла на простора “ по време на митингите през 2020 година събра вниманието на десетки медии и концентрира огромен публичен интерес.

От основаването си насам сме работили по всяка една политическа акция. Смеем да твърдим, че двете акции на ДСБ през 2019 година – европейските и локалните избори - бяха изнесени напълно от МДСБ на равнище София. През тези две, а и при всички останали акции обиколихме цялата страна, а множеството огромни градове – по няколко пъти. Някои от нас бяха всекидневно ангажирани с партийните водачи по време на акциите в цялата България. Позициите ни, изпратени до EPP - European People`s Party поради пропитото с корупция държавно управление на Борисов, разсъниха интерес от посланици от страни от Западна Европа, с които бяха извършени срещи.

В началото на предходната година поехме самодейността и да създадем сборника с текстове „ 2020: Отвътре и оттатък “, който след това бе спрян от щемпел от най-голямата немска фондация в Европа. Издадохме го все пак и защитихме всички създатели без значение дали са били част от МДСБ или не.

Това е дребна част от нещата, които свършихме за близо четири години. В това време в никакъв случай, нито за миг, без значение от всичко протичащо се вътре в партията, не сме отстъпвали от нашите правила и не сме подлагали под подозрение лоялността си към партията, въпреки с времето да разбирахме все по-добре, че има разлика сред това, което ни се желае тя да бъде, и това, което в действителност е.

Още при започване на мандата на настоящия ръководител на ДСБ господин Атанасов срещнахме студена индиферентност. Много пъти сме желали среща с него. Всеки път или ни беше отказвано, или той просто не присъстваше и изпращаше негови представители, които посочваха същата индиферентност. Не получихме отговор на нито един от въпросите си, които публично изпращахме до Националното ни управление.

В това време работихме за разпространение на марката ДСБ измежду младежта. Парадоксът е, че защитавахме тъкмо тези, които не желаеха даже да приказват с нас. Един малък, даже занимателен, само че и печален образец е, че отказвахме да стоим безучастно, до момента в който медии ни назовават „ Да, България “, до момента в който никой от ДСБ не желаеше да отбрани името на партията – напълно безусловно.

Настойчиво обяснявахме, че ние сме ДСБ, че ръководител на партията не е Христо Иванов, а Атанас Атанасов, и че “Да, България ” са наши другари и съидейници, с които сме дружно в „ Демократична България ”, само че въпреки всичко не са ДСБ.

Не можете да си визиите какъв брой е мъчно да обясниш на някого на възраст под 30 години, кой е Атанас Атанасов. Почти толкоз мъчно, едвам накарате Атанас Атанасов да приказва с някой, който е под 30-годишна възраст.

През това време ДСБ изгуби лицето си. От партия, в която интензивно участваха десетки професори, тя стана дребна, капсулирана партия за хора, доближени до управлението. Експертните групи се заличиха. Някогашните мощни тематики на ДСБ – стопанската система и правото, бяха оставени на други партии. Включително тематиката за лустрация.

Въпреки всичко това доста от членовете на клуба останахме дейни, продължихме с самодейностите си и на изборите през 2019 и 2021 година наши членове обиколиха страната, с цел да поддържат претендентите на ДСБ.

Подкрепяхме листите на „ Демократична България “, само че работехме съответно за претендентите на ДСБ в София, Пловдив, Сливен, Плевен, Благоевград и други. Правехме го с готовност, каквото в партията нямаше. И си плащахме за това – още веднъж напълно безусловно, посредством хиляди левове, излезли от личните ни джобове.

Казваме всичко това, тъй като държим, че от наша страна от самото начало имаше правилно отношение към управлението и ръководителя Атанасов. Търсихме, колкото и да е клиширано, градивен разговор. Не получихме никакъв разговор. За това и няма по какъв начин да приемем обвиняванията в припряност, „ юношески избухлив жар “, неумелост и невъзпитаност.

Казваме всичко това, тъй като след юлските и ноемврийските избори през 2021 година в партията се мина една яркочервена линия, за която не можем да си затворим очите. Действия и случки, които съществено ни накараха да се замислим над първата писмен знак от абревиатурата ДСБ. Само една илюстрация - водихме борби против опитите за назначения на родственици на членове на първото Национално управление на господин Атанасов. Тези борби сложиха завършек на взаимоотношенията му с клуба.

Пред наближаващото национално заседание някои партийни организации необяснимо се изпълниха с десетки необикновени “членове ”, които участваха единствено за гласуванията на делегатите. Тогава за нас стана ясно, че настоящото управление е загърбило всички правила и стартира да ползва тактики, присъщи на управлявалите последните 12 години.

Дори в тази обстановка обаче ръководителят на МДСБ Христина Димитрова насочи зов към всички членове да вземат участие в организацията на партийното заседание през февруари. Свършихме и тази работа – този път не от възторг, а тъй като другояче нямаше кой да я свърши.

Както се оказа, помогнахме да организираме личното си оскърбление.

След като на самото заседание Христина Димитрова изрази опасенията ни, те незабавно бяха доказани от редицата делегати, които се обясниха във честност на ръководителя. Никой не бе по-гласовит от Стоян Михалев, който беше решен да разгроми врага с партиен билет. Този зложелател се оказа нашата организация. Бяхме наречени " сикаджии ", " блюдолизци на ГЕРБ " и застрашаващи почналата смяна в България. Когато мина гласуването за ръководител доста от делегатите небрежно напуснаха, а традицията спечелилият поста ръководител да предложения главния си конкурент за член на управлението бе прекъсната.

Когато през 2004 година Иван Костов сътвори ДСБ, той сподели за Съюз на демократичните сили, че „ духът напусна тялото “. Днес, 18 години по-късно и съвсем десетилетие откогато ДСБ и Костов не са синоними, ние считаме, че духът още веднъж напусна тялото. Този път това на ДСБ. Последното ни терзание е, че ДСБ ще последва Съюз на демократичните сили малко по малко и ще се трансформира в една присъдружна организация към друга партия.

Предвид всичко изброено, взехме решението да прекратим съществуването на Националния юношески клуб към Демократи за мощна България.

Както се надяваме да излиза наяве от написаното, това не е прочувствено, а напълно рационално и от дълго време премисляно решение.
Благодарим сърдечно на всички участници в клуба и съидейници, които без нищо в подмяна отделиха забележителна част от персоналното си време, от работните си отпуски и от персоналните си средства, с цел да оказват помощ на партията и претендентите на ДСБ. Нищо не е било на вятъра! От всичко претърпяно породиха доста положителни другарства, за които сме безпределно признателни. Нямаме желание да поддържаме която и да било друга партия с изключение на ДСБ, само че оттук насетне ще го вършим в персоналното си качество и без да участваме в партийния уред, който намираме за злепоставен, амортизиран и нездравословен.

Благодарим!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР