Националният изпълнителен комитет на ПП Национален фронт за спасение на

...
Националният изпълнителен комитет на ПП Национален фронт за спасение на
Коментари Харесай

НФСБ моли Светият синод да канонизира Левски

Националният изпълнителен комитет на Политическа партия " Национален фронт за избавление на България " - НФСБ се обръща към Светия Синод на Българската Православна Църква - БПЦ с молба да бъде незабавно прегледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий , прочут със светското си име Васил Иванов Кунчев и уважаван в паметта на народа като Апостола на свободата Васил Левски . Молбата на НФСБ е подписана от Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

По мотив 145 години от гибелта на Васил Левски, българският народ отдава своята респект и самопризнание към личността и делата му, " към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски терор и робство ", пишат НФСБ.

" В националната памет Васил Левски от дълго време е общопризнат като светец поради саможертвата му в името на свободата на българите - освен световна, само че и да изповядват нашата Православна Вяра свободно, без гонения, ругатни и оскърбление ", допълват от партията.

Като главен претекст срещу канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски постоянно се акцентира, че той самичък е напуснал манастира и се е отказал от своя ранг, показват НФСБ.

Допълват и роман на поп Тодор за последните думи на Васил Левски: " Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато загатнах името " раб божия Василий ", Левски ме прекъсна и сподели: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България. "

НФСБ осъзнават, че БПЦ има одобрени със епохи правила за канонизация. Припомнят, че не са стояли и не стоят настрана от благочестивите каузи на Църквата. Допълват, че по тяхна самодейност и с техни средства е повдигнат православен храм в квартал " Победа " в Бургас, правени са десетки даренията за православни храмове и параклиси, за удостояване на паметта на видни дейци на БПЦ.

НФСБ са уверени, че не може да се вменява във виновност на Васил Левски напускането на манастира , тъй като той не го е направил, с цел да се отдаде на всемирски удоволствия и метод на живот. " С живота си на безсребърник и монах по-късно, с делата си избавление на Христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е потвърдил неопровержимо своята неразрушима връзка с Православната ни Вяра и своята святост " , допълват те.

Призовават и молят Светия Синод на БПЦ да преодолее подозрения и съмнения , в случай че има такива, и " да стартира процедура за канонизация на йеродякон Игнатий - Апостола на свободата Васил Левски ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР