Националният исторически музей показва златен тракийски нагръдник, който е открит

...
Националният исторически музей показва златен тракийски нагръдник, който е открит
Коментари Харесай

Златен тракийски нагръдник показват за първи път в НИМ

Националният исторически музей демонстрира златен тракийски нагръдник, който е открит през 1995 година, само че чак в този момент може да бъде забелязан за първи път от посетителите.

Нагръдникът от благородни метали е открит при археологическото изследване на Цвяткова могила, некропол „ Косматките “ в землищата на Шипка – Шейново.

Откритието е реалност през 1995 година, когато археолозите Георги Китов и Гаврил Лазов изследват Долината на тракийските царе.

Нагръдникът е направен от разнообразни детайли и материали. Основата е солидна желязна яка с луновидна форма, която покрива гърдите, раменете и гърба. Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна декорация покрива изцяло желязната поставка.

Реставрираният монумент принадлежи към групата на така наречен нагръдници вид „ Мезек “, публикувани в Тракия през втората половина на IV в. прочие Хр.

Нагръдникът е част от богатите златни и сребърни гробни блага в могилата. Декорираният образец e от защитно парадно въоръжение. Откриването му, дружно с голям брой върхове на стрели, копие, ножове, конски скелет, многочислени приложения от конска сбруя, сребърни фрагменти и детайли от декорация на предмети допуска, че е принадлежал на благороден аристократ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР