Националният институт за недвижимо културно наследство върна за преработване проектите

...
Националният институт за недвижимо културно наследство върна за преработване проектите
Коментари Харесай

Официално: НИНКН върна проекта а Небет тепе заради големи пропуски

Националният институт за недвижимо културно завещание върна за преправяне плановете за консервация, реституция и експониране на археологическия комплекс Небет тепе и за благоустрояване на методите към Източната врата на Филипопол. Писмото с претекстовете на специалистите е изпратено до локалната администрация в петък.

През март 2020 година Министерството на културата отхвърли да съгласува двата капиталови плана. Във импортираните през август 2021 година планове още веднъж има обилни пропуски и проблеми.

В плана за консервация, реституция и експониране на археологическия комплекс Небет тепе не са включени археологическите разкопки от 2016 и 2017 година В края на август ръководителят на разкопките София Христева изпрати сигнал до НИНКН и МК, че планът е в прорез със Закона за културното завещание. За казуса с документите РlovdivTime сигнализира още при започване на ноември 2021 година Тогава от локалната администрация разясниха, че няма проблем и всичко ще се реши с подписа на Христева.

Експертите от НИНКН обаче установяват и поредност други грешки.

В част „ Заснемане, изследване и патология “ не е отразена патологията на материалите. Липсват описанията на другите строителни разтвори и исторически интервали на строеж. Не са маркирани по-ранните реставрационни намеси. Върху тази информация стъпват условията за реституция по разпоредбите и без нея археологическите структури могат да бъдат повредени необратимо.

Не е отразено градивното положение на подпорната Източна крепостна стена с множеството пукнатини и обрушвания по нея.

Тази част от плана е върната с условие да се добавят изчезналите данни, както и да се приложат рецептите за типовете разтвори за зидане, префугиране и запечатка, съответстващи на истинските и съобразени с другите интервали и техники на строеж.

За Източната крепостна стена планът е по-добър, само че и в него не са отразени задоволително патологията и плановите намеси.

В част „ Консервация, социализация и експониране “ не са регистрирани характерните условия към реставрацията на обособените сектори и към експонирането на другите интервали.

Най-късно проучените археологически разкопки - през 2016 и 2017 година, не са изследвани и документирани в плана. Отсъстват данните за обособените техники на строеж и няма инструкции за експонирането на другите строителни интервали. Проектът е повърхностен поради неналичието на съгласуваност с Регионалния археологически музей – Пловдив.

Проектът се нуждае от преправяне, като отрази плануваните действия в показаните силуети и проекти. Без тях липсва план, по които да бъдат проследени и по-късно признати консервационно-реставрационните работи.

Част „ Паркоустройство и благоустройство “ предлага построяването на нова алейна мрежа с настилки от павета, каменни плочи и трева върху полиетиленова мрежа. Според специалистите на НИНКН това решение е извънредно неуместно, защото не се преценява със съществуващите археологически дадености. Алейната мрежата минава през антични зидове и подценява трасето на непокътнатата антична улица. Предвидената железна пасарелка стъпва върху най-старата крепостна стена в цялостен прорез със заданието за планиране и с правилата на експониране. Лоша концепция е построяването на защитно покритие от поликарбонат с железна структура върху зърнохранилището на фона на напълно откритите археологически структури.

Алейната мрежа и изборът на паваж за настилките са доста противоречиви поради прибавянето на камък и на подпорни стени от габиони в зоната на археологическите структури. Заедно с това планът не показва образци, размери, метод на редене, цветове и елементи и не дава никаква визия за желанията.

Проектантите оферират археологическият комплекс да бъде осветлен с 639 тела от вида „ паве “ и „ луна “, вградени в пешеходните пътеки. Това осветяване слага на напред във времето нехарактерни за обекта линеарни геометрични фигури, които пречат на възприемането на археологическите полезности. В Закона за културното завещание липсват текстове за сходен способ на експониране. Той може да бъде оценен единствено с проява на място, само че тогава към този момент би бил приключен факт.

редложеното отмерено осветление на крепостните стени и кули от вътрешната страна и извън не основава акценти и не улеснява прочита на културните полезности.

Художественото осветяване на Небет тепе би трябвало да регистрира няколко фактора, защото археологическите структури се виждат и от разнообразни точки на града. В същото време доста хора се качват вечер на Небет тепе, с цел да следят града.

Благоустрояването, осведомителната система и осветлението не трябва да нарушават ритъма на живот на хълма, а да го укрепват. Смисълът на опазването на недвижимото културно завещание е да остане част от живота на хората – единствено тогава то извършва функционалността си.

В плана е планувана двуметрова железна ограда, която основава различен образ на комплекса и лимитира достъпа до него. В заданието няма условие за ограда. Включването ѝ в документите за плана на този стадий е неприемливо. Охраната може да се реализира с видеонаблюдение.

По тези аргументи частите „ Електрическа “ и „ Благоустрояване “ също се нуждаят от преправяне.

Общината не е показала на НИНКН част „ Количествена сметка “ в несъгласие с Наредба №4 от 21 декември 2016 година за обсега и наличието на документи за осъществяване на консервационно-реставрационни действия на недвижими културни полезности.

Експертите на НИНКН изискват плановете да бъдат допълнени и заверени от археолога проучвател, преди да бъдат предадени за ново координиране.

Те означават, че плановете извършват условията за консервация и реституция, без да „ доизмислят “ и дострояват археологическите обекти – една от неприятните практики през последните години.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР