Националният институт по метеорология и хидрология спира подаването на информация

...
Националният институт по метеорология и хидрология спира подаването на информация
Коментари Харесай

ПРОТЕСТ: НИМХ на БАН няма да дава прогноза за времето и на медиите

Националният институт по метеорология и хидрология стопира подаването на информация за времето към медиите в символ на митинг.

Причината за този митинг е института да бъде изместен от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите.

Вчера бе оповестено, че прогнозите към този момент няма да бъдат публикувяан и и на уеб страницата им.

Според шефа на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христо Брънзов смяната значи, че от научна институция метеоролозите се трансформират във ведомствен институт. Те няма да имат автономия при разходване на бюджета си, както и няма да могат сами да избират ръководителя си. Вместо това той ще бъде назначават от Народното

" Това, което тормози сътрудниците е, че се мъчат една национална научна организация да я създадат ведомствен институт. Това е смисъла на тази промяна. Следващата стъпка, която се чака, гледайки какво оферират като закон за нас, е евентуално ликвидирането ни като научна конструкция ", съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Брънзов.

" Вчера в отрасловата парламентарна комисия е утвърдено предлагането ръководителят на Национален институт по метеорология и хидрология да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, уточни той. " Начинът, по който се бърза и по който всичко това се прави зад тила на института, е доста стеснителен и нека останалите решения да не се взимат по този метод ", разяснява Брънзов.

Към момента Национален институт по метеорология и хидрология продължава да прави премерване на атмосферните условия, работят интернационалният продан и системите за ранно обявяване.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР