Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код
Коментари Харесай

МВР предприема превантивни действия във връзка с очакваните валежи

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) разгласи жълт код за превалявания от дъжд на 4 октомври, след обяд тук-там с гръмотевици, заяви пресцентърът на Министерство на вътрешните работи. Очакваните количества дъжд са до 20-30 л/кв.м, тук-там до 40 л/кв.м. за областите София, София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище.

В други осем области: Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали, е разгласен оранжев код за интензивни превалявания от дъжд, като сумарните количества дъжд ще са до 40-50 л/кв.м, на обособени места и повече.

От Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (ГДПБЗН) са изпратени писма до шефовете на посочените области с информация за идните метеорологични промени и предстоящи превалявания и инструкции за информиране на изпълнителната и локалната власт. На териториалните структури на ГДПБЗН е разпоредено прецизно следене на ситуацията и повишение при нужда на готовността при пораждане на изключителни обстановки или за въвеждане на проектите за дейности при наводняване.

Според прогнозата за идващото денонощие през България ще премине леден атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни превалявания от дъжд. През идната нощ по-значителни ще са количествата в планинските региони и по високите полета на Западна България, а денем – в централните региони.

На места в Югоизточна България преваляванията ще са съпроводени с гръмотевични стихии, има условия за градушки.

След обяд от северозапад преваляванията ще стартират да стопират и облачността да се раздира. В Дунавската низина ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър, който последователно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е сдържан. Ще продължи да нахлува леден въздух.

Минималните температури в по-голямата част от страната ще са сред 7° и 12°, в източните региони: 10°-15°. Максималните температури също ще са в необятен период: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните региони. През нощта против събота, като се изключи северозападните региони, преваляванията ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР