Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава предупреждение от

...
Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава предупреждение от
Коментари Харесай

Опасно време в 15 области на страната, къде ще вали сняг

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издава предизвестие от първа степен - жълт код, за мощен вятър и студено време с негативни дневни температури.

Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в на Национален институт по метеорология и хидрология.

Предупредителен жълт код за мощен вятър е в действие за областите:

Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Пловдив, Пазарджик и София Област. Там прогнозата е мощен северозападен вятър с пориви до 20 m/s.

А сигнален жълт код за ниски температури е в действие за областите:

Перник, София, Кюстендил, Търговище и Разград. Там прогнозата е за студено време с негативни дневни температури.

Предупредителен жълт код има и за Бургас-море :

Вълнение на морето южно от Бургас 3-4 бала.

Ето и останалата прогноза за времето:

Времето остава прохладно и студено, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, представени от Българска телеграфна агенция.

Преди обяд облачността ще е раздрана, след обяд - по-често забележителна и тук-там ще превалява сняг. Ще продължи да духа сдържан, в Дунавската низина и в източните региони - и краткотрайно мощен северозападен вятър и ще нахлува още леден въздух. Минималните температури ще са сред минус 9 и минус 4 градуса, в обособени котловини - до минус 12, а оптималните - най-вече сред минус 3 и 2 градуса. В София минимална температура към минус 8, оптималната - към минус 4 градуса.

Черно море

Над Черноморието облачността ще е по-често забележителна. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен вятър от север-северозапад. Максимални температури на въздуха: 0 - 3 градуса. Температурата на морската вода е 7 - 8 градуса. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала.

Планините

Над планините облачността ще е забележителна и на доста места ще превалява слаб сняг. Остава прохладно със мощен до плевел вятър от север-северозапад. По планинските проходи ще има виелици и навявания. Ще бъде студено, с оптималната температура на височина 1200 метра към минус 9, на 2000 метра - към минус 16 градуса. Атмосферното налягане едва ще се увеличи и ще е близо до междинното за месеца.

Понеделник

В началото на идната седмица от север-североизток ще нахлуе още една порция леден въздух. Ще бъде най-вече облачно, тук-там, повече в планините и планинските региони, с валежи от сняг. Дневните температури ще остават под нулата.

Във вторник

вятърът в западната половина от страната още веднъж ще стане северозападен, там ще е без превалявания, ще има и краткотрайни разкъсвания и понижения на облачността; в източната половина вятърът ще е северен, облачността - забележителна, на обособени места - със слаби валежи от сняг. Сутринта ще е по-студено, изключително в затворените котловини в Западна България, където минималните температури ще са до към минус 15 градуса. През деня ще стартира покачване на температурите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР