Националният институт по метеорология и хидрология излезе с открито писмо

...
Националният институт по метеорология и хидрология излезе с открито писмо
Коментари Харесай

От МОН в МОСВ: Метеоролози на бунт срещу готвената промяна

Националният институт по метеорология и хидрология излезе с намерено писмо до министър-председателя Кирил Петков. Поводът е плануваното прекачване на института от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите.

97% от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология застават против смяната, споделят от института. По думите им мнението на управлението въобще не е търсено, а учените са обезпокоени и за бъдещото финансиране и присъединяване им в интернационалните планове.
Според тях ги местят в друга конструкция, която няма опит в администрирането на научна активност. Институтът е основан през 1890 година към просветното министерство. В 132-годишната му история това е следващото прекачване. През 1934 година тогавашната конструкция на Института по метеорология и хидрология е трансферирана към Министерството на стопанството.
В годините институтът отива под шапката на Министерския съвет, а по-късно в Българска академия на науките, до преди 3 години, когато желаеха и бяха извадени от Академията.
От МОН обясниха, че прехвърлянето е поискано още на 16 юли предходната година от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. От ведомството са безапелационни, че мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е там, където се употребява неговата експертиза.
От Министерство на околната среда и водите дадоха отговор за bTV, че следва среща сред отрасловите министри, след която ще излязат с позиция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР