Националният институт по хидрология и метереология протестира срещу прехвърлянето на

...
Националният институт по хидрология и метереология протестира срещу прехвърлянето на
Коментари Харесай

НИМХ с протестно писмо срещу готвените промени

Националният институт по хидрология и метереология стачкува против прехвърлянето на института в Министерство на околната среда и водите

В знак на това през днешния ден вместо прогноза за времето, на страницата на института беше оповестено лого за протестна подготвеност. От Национален институт по метеорология и хидрология разпространиха писмо до Народното събрание, с което се афишират против готвените промени и промяната на управлението. Там са изяснени и коментирани претекстовете, заради които Национален институт по метеорология и хидрология не е склонен с прехвърлянето му от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"Това, което още повече ни възмути е, че на 16.02, през днешния ден, в комисията по околна среда и води в Народното събрание, е квалифицирано приемането на текстове от Закона за водите - същите тези текстове, които бяха отпаднали по наше гледище от Закона за бюджета, в този момент ще бъдат вмъкнати в този закон. В същото време през 2020 година беше обсъден и признат на първо четене обособен повсеместен закон за активността и структурата на Национален институт по метеорология и хидрология. Поради настъпилото разформироване на националното заседание, последвалата политическа и парламентарна рецесия в страната и усложнената епидемиологична конюнктура, въпросният закон не беше дефинитивно признат. "

"НИМХ и неговите ръководители би трябвало да бъдат изцяло деполитизирани. Бюджетът на института би трябвало да е на делегиран принцип и с обезпечен временен излишък. Само по този начин ще се обезпечи оперативната и научната активност на института, който е един от дребното в страната с народен статут ".

"Не на последно място, главен принцип при организирането на една активност е, когато тя се развива сполучливо, да не се вършат фрапантни и необсъдени промени. В случая с Национален институт по метеорология и хидрология се случва тъкмо това. След преместването си от Българска академия на науките в МОН преди 3 години, институтът демонстрира нараснала успеваемост по реализирането на редица национални и интернационалните планове, огромен развой на автоматизация на измерванията, повишение на заплащането на чиновниците и други Една прибързана и недомислена структурна промяна в тази сфера крие обилни опасности за бъдещето на Национален институт по метеорология и хидрология като национална хидрометеорологична работа и съществена научна организация в региона на метеорологията, агрометеорологията, климатологията и хидрологията ", аргументират се синоптиците.

Пълният текст на писмото
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР