Националният архив официално поиска от бившите президенти и вицепрезиденти на

...
Националният архив официално поиска от бившите президенти и вицепрезиденти на
Коментари Харесай

Националният архив призова бившите президенти да проверят личните си файлове за секретни документи

Националният списък публично изиска от някогашните президенти и вицепрезиденти на Съединени американски щати да ревизират още веднъж персоналните си досиета за всевъзможни секретни документи, съобщава СиЕнЕн. До тук се стигна откакто бяха открити класифицирани документи в домовете на някогашния президент Доналд Тръмп, някогашния вицепрезидент Майк Пенс и президента Джо Байдън през последната година.

Архивите изпратиха писмо до представители на някогашни президенти и вицепрезиденти от последните шест президентски администрации, обхванати от Закона за президентските архиви (PRA) - от Белия дом на някогашния президент Роналд Рейгън до през днешния ден.

Писмото изисква от тях да ревизират файловете си, с цел да се уверят, че материалите, считани за персонални, не съдържат " по нехайство " президентски записи, които по закон би трябвало да бъдат предадени на архивите.

Архивите изпратиха писмото до представители на някогашните президенти Доналд Тръмп, Барак Обама, Джордж У. Буш, Бил Клинтън, Джордж Х. У. Буш и Роналд Рейгън и някогашните вицепрезиденти Пенс, Байдън, Дик Чейни, Ал Гор и Дан Куейл.

Всички представители на четиримата някогашни президенти показаха, че не разполагат с секретни записи. Представителите на някогашните президенти Клинтън, Джордж У. Буш, Обама и починалия Джордж Х.У. Буш сподели пред CNN, че всички класифицирани документи са били предадени на Националния списък при овакантяване на поста.

Бившият президент Джими Картър не е получил писмо от архивите, тъй като механически е освободен от Закона за президентските архиви. Въпреки че Картър подписа PRA, законът не влезе в действие, до момента в който той бе държавен глава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР