Националният археологически институт с музей (НАИМ) е научноизследователски институт в

...
Националният археологически институт с музей (НАИМ) е научноизследователски институт в
Коментари Харесай

Археологическият музей - най-старият у нас, съществува от 1892 г.

Националният археологически институт с музей (НАИМ) е научноизследователски институт в София и се занимава с изцяло проучване на материалната и духовната просвета на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока античност до ХVІІІ в. Археологическият музей е най-големият в България и със своите експозиции е един от най-важните центрове в страната за разпространение предишното на днешните български земи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

НАИМ е основан през 1948 година от сливането на две организации – Археологически институт и археологически музей. Археологическият музей е най-старият в България, действителен публично от 1892 година Археологическият институтът е основан през 1921 година с декрет на цар Борис III.

Музеят е учреден като обособена институция през 1893 година като Народен музей с шеф чехът Вацлав Добруски. Първоначално се назовава Народен музей и включва 3 сбирки – Старовековна, Нумизматична и Етнографска. Той е настанен в постройката на Буюк джамия в София, където се намира и до през днешния ден.

Музеят е тържествено открит на 18 май 1905 година персонално от княз Фердинанд I и министъра на просвещението доктор Иван Шишманов. При построяването му е непокътната външната структура да се строи със остарял камък. Той се ръководи от Българска академия на науките. Музеят към Националния археологически институт има най-богатата нумизматична сбирка в страната с над 300 хиляди броя монети.

През 1909 година е преименуван на Народен археологически музей, като са му предоставени функционалности по предпазване на паметниците на културата и са обособени два нови отдела – Средновековен и Художествен, а през 1911 година е основан и Праисторически отдел. Сградата на музея е отчасти наранена от бомбардировките през зимата на 1944 година, когато изгаря част от библиотеката и музейната документи. През 1948 година, в хода на реформирането на Българска академия на науките по руски модел, Археологическият музей и Българският археологически институт са обединени, парцелите им са национализирани, и е формиран нов – Археологически институт с музей (АИМ).

Археологическият музей в София съхранява една от най-богатите археологически сбирки на Балканския полуостров. Обектът е 3-ата най-стара непокътната до корниз вековна постройка в централната част на град София. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР