Националния институт по метеорология и хидрология е в протестна готовност.

...
Националния институт по метеорология и хидрология е в протестна готовност.
Коментари Харесай

НИМХ в протестна готовност, оставаме без прогноза за времето

Националния институт по метеорология и хидрология е в протестна подготвеност. Това излиза наяве от , на който е оповестена публикация за митинга и не е налична никаква друга оперативна информация - даже и настояща прогноза за времето.

Причината за митинга е желанието на ръководещите да реалокират Национален институт по метеорология и хидрология под шапката на министерството на околната среда и водите. През 2018 година Национален институт по метеорология и хидрология излезе от шапката на Българска академия на науките и мина към МОН.

На 24 януари управлението на Национален институт по метеорология и хидрология разгласява остро намерено писмо до премиера Кирил Петков.

В писмото учените питат за какво държавното управление трансферира Национален институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и науката към това на околната среда и водите, без да уведоми работещите в института и да потърси тяхното мнение.

В писмо от началото на януари, подписано от 97% от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология, учените се опълчват изрично на преместването на института.

Те акцентират, че докладите на активността за последните три години, откогато Национален институт по метеорология и хидрология е минал от Българска академия на науките към МОН, демонстрират внезапно възстановяване на всички действия в института.

„ Ясни ли са Ви действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Н. Денков за това предпочитание да „ извади “ една национална научна организация със 132-годишна история от министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули? Знаете ли, че той в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология от назначението му за длъжностен министър до момента ", питат от института.

От управлението допълват и че с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност се лишава опцията на института за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, както и да получават средства по тях.

„ Има няколко аргументи да е проблем Национален институт по метеорология и хидрология да премине от МОН към Министерство на околната среда и водите. Първо, няма никакви причини за какво това би трябвало да бъде направено. Фактът, че това се приготвя в цялостна загадка демонстрира, че нещата не са чисти, “ изясни на 25 януари пред бТВ шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

„ Проблемите, в случай че това се случи, са два. Национален институт по метеорология и хидрология е националната научна организация в тази област. Съответното тя има метод на ръководство и деяние. Съвсем обикновено е научна организация да бъде към МОН, а не към друго “, счита той.

„ Второ, ние към този момент имаме опит и подобен опит е юридически с института, когато е трансфериран към Министерството на земеделието. След 10 година стартира да се занимава единствено с агропрогнози и неглижира всички други действия. И страната, с цел да избави ситуацията, го връща в Министерски съвет, с цел да е равно далечен от всички структури, които той обслужва “, описа още шефът на института.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР