Националните планове на България и Швеция са одобрени. Днес министрите

...
Националните планове на България и Швеция са одобрени. Днес министрите
Коментари Харесай

Министрите на ЕС одобриха оценката на националните планове на България и Швеция 


Националните проекти на България и Швеция са утвърдени. Днес министрите на стопанската система и финансите утвърдиха оценката на националните проекти за възобновяване и резистентност на България и Швеция. Съветът ще одобри решенията си за осъществяване по отношение на одобряването на тези проекти посредством писмена процедура скоро след извършената през днешния ден неофициална среща на министрите, оповестяват от инситуцията, съобщи 24 часа.

След формалното приемане на решенията тези две страни членки ще могат да употребяват средствата по Механизма за поощряване на икономическото възобновяване от пандемията от COVID-19.

Припомняме, че Механизмът за възобновяване и резистентност е програмата на Европейски Съюз за огромна финансова поддръжка в отговор на провокациите, които пандемията сложи пред европейската стопанска система. Средствата в размер на 672, 5 милиарда евро от Механизма ще бъдат употребявани за поддръжка на промените и вложенията, обрисувани в проектите за възобновяване и резистентност на страните членки.

Реформи и вложения

Решенията на Съвета се предшестват от оценка на националните проекти за възобновяване и резистентност, осъществявана от Европейската комисия. Плановете би трябвало да са в сходство със характерните за всяка страна рекомендации за 2019 година и 2020 година и да отразяват общата цел на Европейски Съюз за основаване на по-екологична, по-цифровизирана и по-конкурентоспособна стопанска система.

Планът за възобновяване и резистентност на България включва 6, 3 милиарда евро под формата на безплатни средства. България има намерение да употребява 58, 9% от общия размер на отпуснатите по проекта средства за реализиране на задачите си в региона на климата посредством ускорение на декарбонизацията на енергийния бранш, възстановяване на енергийната успеваемост на частните и публичните здания и подкрепяне на устойчивите форми на превоз. 25, 8% от общия размер на отпуснатите средства по проекта ще бъдат предопределени за цели в региона на цифровите технологии, като да вземем за пример повишение на цифровите умения и цифровизацията на обществената администрация, както и поддръжка за развиването на мрежи с доста огромен потенциал в цялата страна.

Планът за възобновяване и резистентност на Швеция включва 3, 3 милиарда евро под формата на безплатни средства. 44, 4% от общия размер на отпуснатите средства по проекта са в поддръжка на задачите в региона на климата. Швеция има намерение, наред с другото, да поддържа прекосяването към сила от възобновими източници за отопление в индустрията, да продължи декарбонизацията на промишления бранш и да усъвършенства железопътния си потенциал. Швеция възнамерява да разпредели 20, 5% от общия размер на средствата, отпуснати по проекта, за промени и вложения в поддръжка на задачите в региона на цифровите технологии, като да вземем за пример ускорение на разгръщането на широколентови мрежи в едва обитаеми региони и вложения в цифрова инфраструктура за цялата администрация.

Следващи стъпки

Бъдещите заплащания от Механизма ще се правят, откакто страните членки изпълнят основните стадии и цели, избрани за обособените вложения и промени.

/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР