Националните паркове в Юта, Аризона ще останат отворени, дори ако федералното правителство се затвори и други щати също биха могли

...
Аризона и Юта ще запазят емблематичните национални паркове в тези
Коментари Харесай

Аризона и Юта ще запазят емблематичните национални паркове в тези щати отворени, ако спирането на федералното правителство застраши достъпа до Аризона Големия каньон с оранжеви ивици и отвесните червени скали на долината Сион в Юта.

Най-важното за държавните бюджети е, че посетителите могат да продължат да харчат парите си в близост до парковете.

Прекъсването може да настъпи в неделя. Икономическото въздействие на националните паркове е толкова важно, че губернаторът демократ на Аризона и републиканският губернатор на Юта решиха да инвестират държавни средства в запазването на националните паркове Гранд Каньон, Сион, Арки, Брайс Каньон, Капитолийски риф и Каньонлендс.

закриване тогава. Проектът с нестопанска цел Zion Forever Project отдели 16 000 долара, за да плати на малък екип и да поддържа баните и посетителския център отворени в Zion, което продължаваше да привлича няколко хиляди посетители дневно.

Недостатъци на поддържането на парковете отворени   

Асоциацията за опазване на националните паркове отбеляза, че поддържането на парковете отворени по време на спиране без достатъчно персонал и други ресурси може да бъде катастрофално.

„Станахме свидетели на ненужни и избегнати щети, включително преливащи боклуци и човешки отпадъци, вандализъм, грабежи и незаконно използване на превозни средства с висока проходимост“, каза организацията за някои обекти по време на спирането през 2018-2019 г.

Условията в Националния парк Джошуа Трий в Калифорния бяха описани като особено лоши, с препълнени боклуци и преносими тоалетни и безконтролни посетители, шофиращи извън пътя и събарящи неизчислим брой от отличителните растения.

Сен. Джон Барасо, републиканец, представляващ Уайоминг, в четвъртък призова министъра на вътрешните работи Деб Хааланд да остави парковете отворени с предварително събрани такси. Решението на служители от администрацията на Тръмп да използват такива такси, за да запазят някои паркове отворени преди пет години, беше критикувано като незаконно от Службата за отчетност на правителството, пазачът на Конгреса.

Вътрешният отдел и Службата за национални паркове, които той контролира, не са публикували план за действие при извънредни ситуации за вероятно затваряне.

„Като министър на вътрешните работи, ваша отговорност е да предоставите възможности за достъп на хората до нашите паркове по начин, който гарантира здравето и безопасността на посетителите, както и предоставяне на същата възможност за бъдещите поколения“, пише Barrasso, високопоставен член на сенатската комисия по енергетика и природни ресурси.

Аризона плащаше около 64 000 долара на седмица по време на спирането, което продължи 35 дни от края на 2018 г. до началото на 2019 г., за да покрие почистването на тоалетните, извозването на боклука и снегопочистването в парка Гранд Каньон. Хората с разрешителни за разходка в провинцията или сал по река Колорадо все още можеха да отидат, но през този период не бяха издадени нови разрешителни.

Служителите на националния парк, които не бяха освободени, трябваше да работят без заплащане, загубените им заплати бяха възстановени след постигане на бюджетна резолюция.

Онези, които се очаква да работят при друго потенциално спиране, включват членове на службите за спешна помощ на Национален парк Гранд Каньон, които разполагат с екипи, обучени в медицински услуги, търсене и спасяване и пожарогасене, за да защитят не само посетителите, но и около 2500 паркови работници, концесия служители и други, които живеят на територията на парка.

Joëlle Baird, специалист по обществените въпроси на парка, каза, че държавното финансиране на Аризона „запази почти всичко както обикновено“ по време на спирането преди пет години. Тя каза, че хотелите и ресторантите остават отворени.

Джон Гардър, старши директор на Бюджет и бюджетни кредити за Асоциацията за опазване на националните паркове с нестопанска цел, каза, че финансирането на парковете е федерална отговорност, която щатите не трябва да поемат.

„Ние разбираме интереса на държавите да отворят нашите паркове, когато правителството затвори, тъй като те са доказани икономически двигатели, генериращи повече от 50,3 милиарда долара и поддържащи повече от 378 400 работни места годишно“, каза Гардър. „Но в крайна сметка отговорността на Конгреса е да ги поддържа финансирани и отворени.“

Асоциацията каза, че затварянето може да засегне повече от 400 обекта в 50 щата, окръг Колумбия и територии на САЩ като Пуерто Рико, Гуам и Американска Самоа.

Други щати може запазят националните си паркове също така оперативни  

В Южна Дакота губернаторът Кристи Ноем преразглеждаше възможното въздействие на спирането върху националните паркове, включително планината Ръшмор, който говорителят на Noem Иън Фюри нарече „сърцето на туристическата индустрия на Южна Дакота ."

Губернаторът на Колорадо Джаред Полис издаде изпълнителна заповед в четвъртък, нареждаща на Министерството на природните ресурси на щата да разработи план за продължаване на операциите и защита на ресурсите на националните паркове на Колорадо. Роки Маунтин и другите три национални парка в щата са допринесли с 804 милиона долара за местната икономика миналата година.

В щата Вашингтон, където се намират националните паркове Mount Rainier и Olympic, губернаторът Джей Инсли няма планове да предостави повече финансиране или персонал на националните паркове, ако има затваряне. Персоналът на Inslee каза, че голяма част от дискреционните разходи на губернатора са били необходими тази година за почистване и възстановяване след горски пожари в окръг Спокейн.

Офисът на губернатора на Монтана Грег Джанфорте не каза дали държавата ще похарчи пари, за да запази отворени националните паркове Глетчер или Йелоустоун. Но служителите му казаха, че бюджетният екип на републиканския губернатор работи с държавните агенции, „за да се подготви за евентуално затваряне, в случай че Конгресът не може да вземе мерки“.

По-голямата част от Йелоустоун е в Уайоминг, но три от петте входа са в Монтана.

Губернаторът на Уайоминг Марк Гордън очаква повече информация от служители на вътрешните работи и Белия дом, за да разбере по-добре възможностите на щата, каза говорителят Майкъл Пърлман.

Пърлман каза, че републиканският губернатор също е в контакт с длъжностни лица в националните паркове Гранд Тетън и Йелоустоун, признавайки, че затварянето „може да има значителни икономически последици за семействата от Уайоминг, които живеят и работят в нашите общности на портала“.

Администрацията на губернатора на демократическата Калифорния Гавин Нюсъм заяви тази седмица, че не планира да остави националните паркове отворени, ако федералното правителство затвори дейността си, заявявайки, че те не са в рамките на щатската юрисдикция и щатът е трябвало да затрудни бюджета решения тази година.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР