Националната здравноосигурителна каса отказа на 76-годишен диабетик с отрязани крака

...
Националната здравноосигурителна каса отказа на 76-годишен диабетик с отрязани крака
Коментари Харесай

ДЪНО: Отказаха количка на пенсионер без крака

Националната здравноосигурителна каса отхвърли на 76-годишен диабетик с отрязани крайници да получи акумулаторна инвалидна количка. Ангел Стефанов от Пазарджик употребява остарялата си и счупена елементарна инвалидна количка към този момент шеста година. Това заяви брачната половинка му Милка Стефанова, която се грижи за него, написа Телеграф бг.

„ Съпругът ми има право на всеки шест години на нова инвалидна количка. Срокът изтече на 17 май 2024 година и изпратих по електронен път до НЗОК заявление с искане за даване на акумулаторна инвалидна количка.

На 23.05.2024 година получих стимулиран отвод, в който се споделя, че описаните данни в протокола на ЛКК са им били незадоволителни, с цел да бъдело обоснована нуждата от декларираното помощно средство. Как по този начин са им незадоволителни? Изпратен им е протоколът от ортопед, където ясно е записано, че брачният партньор ми няма два крайници. Имат и телковото му решение. Какво още желаят? “, ядосва се Стефанова.

Старата 6-годишна количка на бай Ангел е към този момент и счупена, а той е падал 3-4 пъти от нея. „ Хубаво, че съумява да се хване за дръжките, с цел да не си удари главата в паважа. Някак си я закрепихме, с цел да може да се движи, само че към този момент не може да се сгъва “, споделя още брачната половинка му. По думите й, в случай че в този 6-годишен интервал инвалидът си счупи помощното средство, си го ремонтира самичък, каквото към този момент е направило фамилията.

Старини

Причината възрастните хора да желаят подобен вид количка е опцията за по-голяма автономия на 76-годишния неработоспособен. Тя желае от НЗОК да преразгледат нейната молба, да се срещнат с предоставените им документи. „ Съпругът ми няма да има в никакъв случай крайници. Отрязани са му. Диабетик е. Едър е. Трудно ми е да го блъскам с елементарната количка и по тази причина молим за акумулаторна. А и в последна сметка всеки има право на почтени старини, още повече че Ангел е работил през целия си живот “, е безапелационна Милка Стефанова.

НЗОК: Едно от изискванията е да не употребява протези

По заявката от 23.05.2024 година е предписан отвод заради това, че описаните данни в ЛКК протокола не са били задоволителни, с цел да бъде обоснована нуждата от прилагане на декларираното помощно средство, обясниха от НЗОК пред „ Здраве с Телеграф “. ЛКК има задължението да даде подробни данни за здравното положение на лицето, за постановяване на решение за потребността и типа на помощното средство.

Лицата, които декларират за разпределяне акумулаторна количка, следва да дават отговор на медицинските условия, написани в списък-спецификация на НЗОК. Според тези условия увреждането на крайниците би трябвало да е такова, че да не разрешава протезиране. Освен това лицето би трябвало да е физически и душевен годно да ръководи акумулаторна количка. Тези условия би трябвало да са разисквани в протокола на ЛКК.

Лицето е употребило бедрени протези, консумативи за протезите, както и обувки за протези. Необходимо при последващо подаване на електронно заявление за разпределяне на акумулаторна количка, в ЛКК протокола да се посочат данни за здравното положение на пациента, обуславящо невъзможността за следващо прилагане на протези.

При изискване, че лекарите от ЛКК посочат медицински данни за неспособност за протезиране на лицето, както и че същото е физически и душевен годно да ръководи акумулаторна количка, ще бъде издадено утвърждение за разпределяне на помощното средство, показват още от НЗОК.

Ангел употребил една протеза за първия отсечен крайник през 2018 година Тя обаче разранявала кожата му, той като е цялостен, не можел да се задържи на нея и действително не влезнала в приложимост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР