Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да заплаща на 100% животоспасяващите

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да заплаща на 100% животоспасяващите
Коментари Харесай

Кардиолози: Животоспасяващите терапии за сърдечно болните трябва да се заплащат на 100% от НЗОК -

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) би трябвало да заплаща на 100% животоспасяващите лечения за сърдечносъдови болести.

Тази позиция показаха на конференция на тематика „ Затрудненият достъп на българските пациенти до съвременно лекуване на сърдечно-съдови болести “ двама от водещите кардиолози у нас - проф. доктор Иво Петров, медицински шеф и шеф Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник и доцент доктор Васил Велчев, завеждащ Сектор „ Електрокардиостимулация “ в УМБАЛ " Св. Анна ".

Те обрисуваха компликациите пред българските пациенти за достъп до модерно лекуване на сърдечно-съдови болести и нуждата от промени в методологията на НЗОК при отпущането на средства за медицинските произведения.

Сърдечносъдовите заболявания, главно инфарктите и инсултите, не престават да бъдат водеща причина за гибел в Европа. Те засягат живота на повече от 60 млн. европейци.

Над три пъти по-висок е междинният коефициент за смъртност у нас от сърдечни и съдови болести спрямо Европейския съюз - по данни на Евростат през 2019 година от заболявания на органите на кръвообращението в България са умряли 69 632 души. Това значи, че 64.4% от смъртните случаи за същата година са в резултат на сърдечни и съдови болести, което е 998 души на 100 000 население, уточни проф. Иво Петров.

По думите му модерните методики (ендоваскуларни импланти), които дават късмет за възстановяване на положението на пациентите, в България те са по-трудно налични. Той обърна особено внимание на ендоваскуларното лекуване на аорта, до което съгласно него е належащо да се усъвършенства достъпа на пациентите в България като се усилят размерите и % на реимбурсация от страна на НЗОК.

" Ако не се направи навременно лекуване на подобен вид заболяване, смъртността се усилва. „ Като лишаваме пациентите от тази терапия, ние ги обричаме на гибел “, акцентира той.

Доц. доктор Васил Велчев се спря на предварителната защита на неочакваната сърдечна гибел (ВСС). Тя е нетравматично, ненадейно събитие, което настава до 1 час от началото на признаците при липса на история за сърдечно заболяване. В 90% от случаите се демонстрира като доста бърз пулс, несъответстващ с поддържане на циркулацията на кръвта.

9 от 10 души не оцеляват от неочаквана сърдечна гибел у нас

Данните сочат, че годишно в света от сърце умират почти 17 млн. души, като при към 25% от тях повода е неочаквана сърдечна гибел. При половината от тези случаи Висш съдебен съвет е първи признак, а в България 9 от 10 пациента не оцеляват.

Понякога рискът от Висш съдебен съвет може да се планува, като индикатори за това са претърпян сърдечен арест или инфаркт, при следене на помпената функционалност на сърдечния мускул, при съществуване на фамилна обремененост и осъществяване на генетичен разбор. За страдание, при огромна част от жертвите те не са налични и единственият им късмет при пораждане на Висш съдебен съвет е оказване на първа помощ и приложимост на автоматизирани обществени дефибрилатори, обясни кардиологът.

Превенцията на Висш съдебен съвет е допустима посредством имплантируеми кардиовертер дефибрилатори (съвременни пейсмейкъри). Проблемът е, че тези медицински произведения се покриват отчасти от НЗОК и пациентите е належащо да си доплащат, като според от устройството сумата може да доближи до 8 хиляди лева За да се избегнат огромна част от смъртните случаи при тези пациенти, е належащо да се обезпечи 100% реимбурсация от страна на НЗОК, без да се постанова - пациентът да доплаща за имплантация и реимплантация на устройство, спасяващо живот, сподели доцент Велчев. Тези пейсмейкър са 100% ефикасна терапия при сърдечен арест. Именно по тази причина е значимо да бъдат изцяло заплащани от НЗОК, а усилието на кардиологичната общественост да е ориентирано към разпознае рисковите пациенти. Рискът от Висш съдебен съвет може да бъде редуциран до нула, в случай че разпознаем кой има потребност от защита и го защитим, сподели доцент Велчев.

Медицинските експерти оповестиха желанието си за образуване на кръгла маса с присъединяване на всички заинтригувани страни и да се излъчи работна група, която да сътвори механизмите за обезпечаване на еднакъв достъп на българските пациенти до актуалните способи за лекуване на ССЗ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР