Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проверява лечението със скъпо струващите безинтерферонови

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проверява лечението със скъпо струващите безинтерферонови
Коментари Харесай

НЗОК проверява лечението на хепатит в цялата страна

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ревизира лекуването със скъпо струващите безинтерферонови лечения за хепатит С в цялата страна. Причината е сигнал на една от фармацевтичните компании от април тази година, че импортираните от нея опаковки са по-малко от платените от фонда на аптеките, оповестиха от здравната каса за Mediapool.

Заради сигнала касата е разпоредила инспекция на всички лечения за хепатит С, освен на съответната компания.

Проверката обгръща интервала от януари 2016 година до 15 април 2018, като районните каси са почнали към този момент да подават противоположна информация на НЗОК, която тя би трябвало да заключи, след което ще изнесе данни. Това не е първият сходен случай, при който фармацевтична компания се оплаква, че импортираните от нея опаковки са по-малко от тези, които НЗОК е платила на аптеките. След сходен сигнал от друга компания преди три години бяха засечени случаи на хора, които въобще не знаят, че са лекувани с въпросния медикамент.

Проверката за разминаването във импортираните и платените от касата опаковки идва на фона на разкритията от последните дни, че чиновници на районната здравна каса в Пловдив са присвоили над 1 млн. лв. чрез скица с аптеки фантоми, злоупотребявайки с данните на действителни пациенти. Цялата скица се крепи на пробойни в системата за надзор на касата, с които пловдивските й чиновници са били наясно и от които са се възползвали.

От НЗОК обаче не могат да разясняват съответни данни от следствието, в това число информацията за недостатъци в софтуера на касата, които не разрешават осъществяването на съответен надзор.

Според фармацевтичната промишленост ощетена от тази скица е освен здравната каса, тъй като е допустимо фирмите да са плащали отстъпки на фонда за въпросните фиктивни опаковки.

“Тази обстановка демонстрира, че в системата има пробойна, която ощетява както касата, по този начин евентуално и фармацевтичните компании. Става ясно, че има случаи на фиктивно регистрирани и платени от касата опаковки. Тъй като обаче фирмите за огромна част от продуктите заплащат отстъпки, в случай че НЗОК заплаща фиктивни опаковки, това значи, че е допустимо фирмите да заплащат отстъпки за тези фиктивни опаковки “, разяснява пред Mediapool Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

При терапиите за хепатит С фирмите връщат назад като отстъпка в НЗОК към половината от цената на медикамента.

От касата обявиха, че хипотетично фирмите биха могли да са ощетени от сходна скица, само че сега не са, тъй като до момента в който трае инспекцията те не връщат отстъпки във фонда.

“Ние не знаем дали това, което стана известно, се случва единствено в Пловдив и единствено за медикаментите за хепатит. Плащането на фиктивни опаковки се отразява и на растежа на разноските за медикаменти, като сега не е ясно каква част от този растеж се дължи на фиктивно регистрирани опаковки “, разяснява Денев.

Според промишлеността вместо да се приказва непрекъснато за механизми за ограничение достъпа на пациентите до новаторски лекарства, какъвто беше опитът да се наложи мораториум за заплащането им в края на предходната година, първото което би трябвало да се направи, е да се затворят пробойните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР