Националната здравноосигурителна каса може да изпадне в безтегловност след като

...
Националната здравноосигурителна каса може да изпадне в безтегловност след като
Коментари Харесай

Има ли опасност от хаос в системата, след като Административният съд отмени основната наредба за здравни услуги

Националната здравноосигурителна каса може да изпадне в безтегловност откакто Върховният административен съд анулира преди дни наредбата за главния пакет здравни услуги, които се покриват от обществения фонд.

Отменената разпоредба №2 беше въведена от Петър Москов като част от проекта услугите в опазването на здравето да се поделят на съществени и спомагателни, само че както множеството му нововъдения в законодателството и това не устоя пред съда, а още след приемането на съответните промени в Закона за здравното обезпечаване, те бяха оповестени за противоконституционни. Това е и в основата на претекстовете на Върховен административен съд в този момент - министърът не е имал право да утвърди наредбата, щом Конституционният съд е взел решение против главния текст.

Тричленен състав на Върховен административен съд разгласи за оскъдна наредбата, определяща главния пакет от здравни действия, които са обезпечени от бюджета на здравната каса, само че решението може да се апелира на по-висока инстанция. Дотогава на процедура това може да сложи касата в юридически вакуум, без да има нормативна рамка, по която да работи, само че съгласно организациите, които оспориха наредбата пред съда - в противен случай, в този момент системата ще може да работи по-добре, облягайки се на контрактуваните действия и стойности непосредствено с лекарите.

" Решението на Върховния административен съд за анулация на Наредба № 2 от 25.03.2016г. за установяване на главния пакет от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК е закономерно. Министерството на здравеопазването не може да я размени с нова разпоредба, както направи с някои анулирани от съда медицински стандарти. Това не може да стане, даже с корекция на Закона за здравното обезпечаване, тъй като с Решение № 3/8.03.2016 година на Конституционният съд е определил, че " Основните публични връзки, свързани с правото на здравно обезпечаване, би трябвало да бъдат уредени със закон. Конституцията категорично разпорежда на Народното събрание уреждането на изискванията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт и то с разпоредба на едноличен държавен орган. " Обжалването на решението на Върховен административен съд би било ненужна загуба на време и средства по един превдварително решен въпрос ", разясняват от Националното съдружие на частните лечебни заведения и Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

" Нищо съдбовно не е станало с анулацията на Наредба 2. Здравната система ще работи по-добре без нея. Слага се завършек на една случайна, постоянно непремерена и от време на време диктувана от популистки инстинкти държавна интервенция в връзките сред лечебните заведения и здравноосигурените лица. Пакетът здравни действия не би трябвало да се дефинира политически, а въз основата на дълготрайни актюерски планове, посредством договаряния на всички заинтригувани страни. Това ще направи здравната система предвидима, транспарантна и устойчива и ще понижи съществуващото напрежение ", показват още двете организации, които нападнаха решенията на Москов пред съда.

Според тях няма да има проблем в активността на здравната каса, поради че има и настоящ народен рамков контракт с лекарския съюз, в който са написани здравните услуги и цените им. Преговорите за новия НРД сред лекарите и политическите партии към този момент започнаха, като Лекарският съюз ще се бори тази година за нарастване на здравния бюджет с към 500 млн. лева

Всичко, което би трябвало да знаете за: Здравеопазване (616)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР