Националната здравноосигурителна каса и Български лекарски съюз най-накрая са определили

...
Националната здравноосигурителна каса и Български лекарски съюз най-накрая са определили
Коментари Харесай

НЗОК: По 43 лева на ден за болен от коронавирус

Националната здравноосигурителна каса и Български лекарски съюз най-сетне са определили коронавирусът да се лекува по клинична пътека 104 – Диагностика и лекуване на контагиозни вирусни и бактериални болести – остро протичащи, с затруднения. Която дефинира цена от 618 лева за пациент за целия болничен престой.
Продължителността на лекуване е към 14 дни, което значи, че на болен му се поставят почти 43 лева дневно. Уточнено е, че коронавирусът се приравнява към код j11.1 Грип с други респираторни прояви, неидентифициран вирус Грип БДУ Грипни:
• остра респираторна зараза на горните дихателни пътища неуточнени или вирусът • ларингит не е разпознат
• фарингит
• плевралeн излив
Пътеката е лимитирана до 6358 души годишно, т.е. касата ще заплати не повече от толкоз пациенти за всички лечебни заведения, с които има контракт за цялата година.
Лимитът си беше същия и преди „ ковид опасността “ и се дефинира на база миналогодишни данни за болни.
НЗОК и БЛС не са сметнали за нужно да усилят броя.
Нито дума за лимита на леглата в лечебните заведения. В България броят на леглата в лечебните заведения също е лимитиран. Касата заплаща избран брой кревати, които са оповестени авансово.
Нещо повече те са лимитирани вътре в самите отделения и не могат да се местят, в случай че се наложи някое ненатоварено поделение да „ даде “ кревати на пренатоварено.
Ако съумеят да открият ковид в България лечебните заведения ще би трябвало да „ изпразват “ отделения с цел да ги одобряват, тъй като не могат да поставят спомагателни кревати.
Така, че не е ясно по какъв начин би трябвало да разбираме това:
„ Болниците имат подготвеност да разкрият спомагателни кревати при вероятно разпространяване на COVID-19 у нас. УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ отделя цяла независима постройка – с 42 кревати, „ Александровска “ ще обезпечи 70 кревати, а ВМА ще трансформира психиатричната си клиника в инфекциозна конструкция с 42 спомагателни кревати. Това стана ясно от думите на председателстващия Националния действен щаб генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски след изключително съвещание на Министерския съвет по отношение на ограниченията, свързани с разпространяването на COVID-19. “
Въпросната клинична пътека се изплаща единствено на лечебни заведения с инфекциозна клиника или поделение, с изключение на в случаите на зараза, само че за зараза си има условия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР