Националната обиколка на Продължаваме Промяната“ продължи в Бургас и акостира

...
Националната обиколка на Продължаваме Промяната“ продължи в Бургас и акостира
Коментари Харесай

ПП: Направихме първите стъпки, за да може България да има конкурентен пазар на горива

Националната обиколка на „ Продължаваме Промяната “ продължи в Бургас и дебаркира на нефтеното пристанище на Лукойл Нефтохим в „ Росенец “. През 2011 година по времето още на първия кабинет на Борисов е подписана концесия в интерес на „ Лукойл Нефтохим “ на единственото нефтено пристанище на България за период от 35 години.

„ Това е единственото пристанище, на което може да бъде разтоварен нефт в страната. Монопол на точка за вход на нефт в страната е дадена на „ Лукойл Нефтохим “ за парите, за които се наемат три огромни магазина в мола. Другото нещо, което аз заварих като длъжностен министър предходната година, е по един митничар на промяна на цялата територия “, коментира Асен Василев.

Той уточни, че към този момент има митнически пункт и надзор, има наблюдаване, както и че Национална агенция за приходите са създали редица проверки. Вследствие на подхванатите ограничения, „ Лукойл Нефтохим “ за пръв път от 12 години стартира да заплаща налози на страната.

„ Искаме България да има естествен конкурентен пазар на горива. Първата стъпка беше да влязат Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ и да си вземем българската територия, тъй като това беше още една граница, която беше приватизирана. В момента се следи цената, тъй че да не е по-висока, в сравнение с в Унгария – там също употребяват съветски нефт. Следващата стъпка е да се промени съставът на Комисия за защита на конкуренцията, да влезе същинска конкуренция и да се разбие монополът върху складовете и входните точки на нефт в страната. Докато това не стане, няма по какъв начин да имаме естествен конкурентен пазар “, безапелационен е Василев.

Относно Комисията за защита на конкуренцията Кирил Петков добави: „ Комисия за защита на конкуренцията е напълно със състав, назначен от ГЕРБ. Защо Комисия за защита на конкуренцията не прави нищо за цените на горивата? Време е България да тръгне напред. Стига сме се занимавали със старите похвати на политиците от прехода. Ние направихме първа стъпка, ще създадем втора трета и четвърта напред към самостоятелна и просперираща България.

28 август, Бургас – Днес Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, както и представители на бургаската листа на Политическа партия се събраха пред нефтената база на Лукойл Нефтохим.

Лидерите на Политическа партия припомниха, че концесията на пристанището “Росенец ” е учредена през май 2011 година за период от 35 години в интерес на “Лукойл Нефтохим Бургас ”, по времето още на първия кабинет на Бойко Борисов. Договорът е толкоз неблагоприятен за страната, че се равнява на концесиятана един незначителен плаж, макар че приказваме за нефтено пристанище.

„ За пръв път по време на нашето въпреки и доста малко ръководство, Луокойл заплати налози на България. По време на ръководството на ГЕРБ съгласно счетоводните разбори Лукойл постоянно някакси е била на загуба. “

Асен Василев добави: „ За нас геополитическите ползи са надалеч след националните. НА първо място е значимо да осигурим надеждни източници и най-ниски цени на всички първични материали, с цел да може крайният артикул за българският консуматор да е допустимо най-изгоден. ЗА страдание война в Украйан, като всяка друга война, докара до спекулации на всички пазари и това неизбежно води до повишение на цените. “

„ Цената, на която е обещано пристанището за цели 35 години напред, е по-малка от колкото заплащат 3 магазина в мол. Сами разбирате разликата сред това да търгувате с облекла и с петрол.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР