Националната галерия в Лондон промени името на картината на известния

...
Националната галерия в Лондон промени името на картината на известния
Коментари Харесай

Преименуваха картина на Дега: Руски танцьорки станаха Украински танцьорки

Националната изложба в Лондон промени името на картината на известния френски импресионист Едгар Дега от " Руски танцьорки " на " Украински танцьорки ", оповестява The Guardian, представен от Дир.бг.

Медията показва, че решението на галерията предиздвикало и други културни институции да се замислят за " мързеливите тълкования или неправилното слагане на етикети на украинското изкуство ".

Украинци са алармирали в обществените мрежи, че на картината в действителност има танцьорки, които в косите си имат панделки в жълто и синьо - националните цветове на Украйна.

След сигналите на украинските жители Националната изложба в Лондон е взела решението да промени името на творбата на Дега, която е от началото на 20-и век и сега не е измежду изложените експонати. Френският импресионист е основал картината след зрелище на балерините в Париж, което е съумял да гледа в края на живота си.

" Наименованието на тази картина е било обект на дълги години полемики, които са отразени в научните писания. През последните месеци имаше по-голям фокус върху творбата точно поради обстановката в Украйна. Смятаме, че това е подобаващ миг да актуализираме името, с цел да е отразена по-добре тематиката на картината ", отбелязва представител на Лондонската изложба.

След приветстващите решението е и Мария Кашченко - родената в Украйна основателка и директорка на Art Unit, който показва нови художници, в това число 21 украински създатели.

" Разбирам, че терминът съветско изкуство се трансформира в елементарен общ термин, който беше потребен, само че в този момент е в действителност значимо нещата да се трансформират. Като украинка в предишното имаше моменти, когато ме назоваха рускиня, а украинското завещание беше описвано като съветско ", споделя Кашченко.

Критиката към културните институции на Обединеното кралство идва и от Олеся Хромейчук, шеф на Украинския институт в Лондон.

" Всяко пътешестване до изложба или музей в Лондон с експонати на изкуството или киното от Съюз на съветските социалистически републики разкрива съзнателно или просто мързеливо неправилно пояснение на района като една безкрайна Русия; тъкмо както би желал да го види актуалният президент на Руската федерация ", декларира Хромейчук предишния месец в немското списание Der Spiegel.

Пред The Guardian Националната изложба е съобщила, че продължава изследването на експонатите си и че в случай че се наложи, и друга творба може да претърпи смяна на името си.

Говорителят показва, че галерията е отворена към мнения на ценители на изкуството, които могат да оказват помощ за работата ѝ.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР