Националната финансова служба на Франция (PNF) разследва ролята на Международната

...
Националната финансова служба на Франция (PNF) разследва ролята на Международната
Коментари Харесай

Френските власти разследват ФИА за участие в покупката на Формула 1

Националната финансова работа на Франция (PNF) проверява ролята на Международната автомобилна асоциация (ФИА) в договорката по покупка на Формула 1. В края на 2016 година спортът беше закупен от американската компания " Либърти медия " за 4.4 милиарда $. Тогава притежателите на компанията заплатиха на промотъра на Формула 1 Бърни Екълстоун сумата, с цел да изплатят неговите права. Британецът ръководеше най-престижната автомобилна конкуренция в продължение на 40 години.

Според " Ню Йорк таймс " следователите от френския отдел за битка с корупцията желаят да схванат дали ФИА е имала присъединяване в договорката. Освен дяловете на Екълстоун " Либърти медия " заплати още близо толкоз, с цел да покрие задълженията, които Formula One Group натрупа в последните години.

Разследващите са съсредоточени върху съглашението " Конкорд " сред Формула 1 и ФИА, което влезе в действие през 2013 година Според корекция, импортирана тогава, Международната автомобилна асоциация получава еднократно заплащане от 5 млн. $ и право да закупи % от спорта доста под неговата пазарна стойност. Смята се, че цената е била към 460 хиляди $.

След тази корекция към този момент беше нужно утвърждението на ФИА за продажбата на Формула 1 на " Либърти медия ", следена от магната Джон Малоун. Заради своя дял ФИА получи близо 80 млн. $ от договорката.

" Ние сме подготвени да спомагаме на проверяващите органи и сме уверени в нашата непорочност. Тази сума, преведена еднократно, е за нашата роля на регулатор в спорта, а не рушвет ", гласи известие на ФИА.

 Бърни Екълстоун още не може да преглътне обстоятелството, че беше заставен да продаде Формула 1.
Бърни Екълстоун още не може да преглътне обстоятелството, че беше заставен да продаде Формула 1.

Пред " Ню Йорк таймс " Бърни Екълстоун изясни, че в последните месеци са се случили странни неща, които той не е съумял да планува и да спре. На няколко пъти след договорката британецът се оплака, че не му е било разрешено да остане в спорта за още една година, а е бил изолиран от новите притежатели.

" Разследващите във Франция ще открият забавни неща и всичко ще стане ясно ", сподели Екълстоун.

Британският народен представител Деймиън Колинс, който пръв повдигна въпроса, изясни, че се е срещнал в детайли със съглашението " Конкорд " и не е разкрил разумна връзка в него да попада клаузата за еднократно заплащане към ФИА. " Това няма разумно пояснение. Въпросът е какво е въздействието на този орган върху договорката ", сподели Колинс.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (139)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР