Националната електрическа компания се опитва да минимизира финансовите загуби от

...
Националната електрическа компания се опитва да минимизира финансовите загуби от
Коментари Харесай

Петър Илиев: НЕК се опитва да минимизира загубите си на регулирания пазар за електроенергия


Националната електрическа компания се пробва да минимизира финансовите загуби от контролирания пазар. Това изясни изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев пред публицисти. Илиев участва в Народното събрание в границите на блиц контрола на енергийния министър Теменужка Петкова от страна на енергийната комисия към Народното събрание.

След измененията в Закона за енергетиката, обявени до момента и в частност изваждането на пазара на всички производители на електрическа енергия над 5 МВт конфигурирана мощ, Националната електрическо компания (НЕК) ще изкупува електрическа енергия в размер от 17 млн. МВтч, при предстоящо ползване от 12 млн. МВтч.

За съпоставяне, в този момент НЕК изкупува в този момент по решение на КЕВР 21 млн. МВтч, а продава на популацията към 15 млн. МВтч, изясни изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев пред публицисти. Това, както излиза наяве е с към 6 млн. МВтч по-малко, което би трябвало да докара до минимизиране на разноските. Петър Илиев напомни, че част от разноските на НЕК за наложително изкупуване на електрическа енергия са част от цената „ обвързване към обществото “. „ Задължение към обществото би трябвало да остане на тези равнища “, сподели Петър Илиев.

Изпълнителният шеф на НЕК напомни, че се предлага фирмите да купуват силата за софтуерните си разноски през борсата. Коментарът на Петър Илиев бе отговор на въпрос за предвижданите промени във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. В същото време той изясни, че за идния регулаторен интервал компанията към момента събира данни, като посочи, че по своята същина схемата за компенсиране на преференциалните контракти на някои производители (когенарации, ВЕИ и американските ТЕЦ-ове в Маришкия басейн) още не е подготвена.

Припомняме, че сега се приготвя излизането на пазара на производители на сила с преференциални цени. Ангажиментът към този момент бе разгласен, а по спомагателни претенции към този момент втора седмица договарят представители на бизнеса и държавното управление с персоналното присъединяване на премиера Борисов. Припомняме, че по време на срещата преди ден бизнесът към този момент регистрира въздействието върху цените на електрическата енергия на пазара.
По-рано в границите на чуването на енергийния министър изпълнителният шеф на НЕК отговори и на въпроси, свързани със съхранението на оборудването за АЕЦ „ Белене “. Неотдавна в границите на чуване министърът на енергетиката Теменужка Петкова сподели, че се приготвя социална поръчка за строителство на защитни уреди за доставеното съоръжение. Сега изпълнителният шеф на НЕК изясни, че първата социална поръчка (на стойност 250 хиляди лева.) е пропаднала след отвод на българския единствен участник, заради това, че френска компания, която изготвя такива уреди е завишила цените си. Сега НЕК приготвя нова социална поръчка.

В същото време Петър Илиев изясни, че НЕК поставя грижи за доставеното съоръжение.

В рамките на съвещанието на енергийната комисия изпълнителният шеф на НЕК посочи и отговорът си към някогашния изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Генов за остаряло съоръжение съхранявано на площадката и в частност за съхраняван там ротор, който би могъл да се употребява за пети блок. Генов повдигна въпроса още преди към месец. По думите на Петър Илиев интерес имат както от АЕЦ „ Козлодуй “, по този начин и от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, само че от атомната централа са с известни запаси.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР