Националната електрическа компания (НЕК) успешно завърши възстановяването на табления затвор

...
Националната електрическа компания (НЕК) успешно завърши възстановяването на табления затвор
Коментари Харесай

НЕК завърши успешно възстановяването на табления затвор на ВЕЦ Цанков камък

Националната електрическа компания (НЕК) сполучливо приключи възобновяване на табления затвор на Водноелектрическа централа " Цанков камък ", спазвайки заложения период. След извършени функционални изпитвания, централата е в цялостна разполагаемост. Всички уреди са изправни и работят без отклонения в индустриалните характерности, оповестиха от пресцентъра на НЕК.

Отделянето на долния сегмент от табления затвор не е предизвикало провали по оборудванията на централата и структурата на тръбопровода. По време на престоя на централата няма пропуснати изгоди заради акумулираните водни размери в язовир " Цанков камък ".

Хидровъзел " Цанков камък " е ситуиран в Западните Родопи, построен е на река Въча и се употребява извънредно за произвеждане на електрическа сила. Той съставлява трето ходило от каскадата Доспат – Въча. Самата каскада е обект с сложно потребление на водните запаси – за промишлено водоснабдяване, напояване и електропроизводство. Язовир " Цанков камък " акумулира воден размер от 110,7 млн. кубични метра и е с дължина 15 километра. 

Основни подобекти на хидровъзела са едноименните язовирна стена, водноелектрическа централа с конфигурирана мощ 85 мегавата (MW) и дребна Водноелектрическа централа с мощ 1,3 MW за обезпечаване на екологичен приток в р. Въча

Язовирната стена е единствената в страната ни бетонна, двойно дъгова, симетрична с височина 130,5 m, което я прави една от най-високите в България. Дължината е 464 m, а дебелината в основата е 27,6 м.

Съоръженията са с софтуерно съоръжение според най-високите интернационалните стандарти, които са в цялостно сходство с условията на Международната комисия по огромните язовири за мониторинг на такива язовирни стени. Хидровъзел " Цанков камък " е с цялостна автоматизация на всички софтуерни процеси на електропроизводството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР