Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви безсрочни протестни действия от вторник.

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви безсрочни протестни действия от вторник.
Коментари Харесай

България под блокада! Зърнопроизводителите обявиха безсрочни протести КАРТА

Националната асоциация на зърнопроизводителите разгласи безсрочни протестни дейности от вторник. След срещата на 4 февруари в Министерския съвет сред сектора и властта, районните сдружения от НАЗ единомислещо взеха решение, че предлагането на страната е незадоволително и недопустимо, се споделя в позицията на асоциацията.

Оттам считат, че в методиката за подкрепяне, която беше показана в Министерски съвет, липсва способена икономическа експертиза, а годишната данъчна декларация за последната година не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

Зърнопроизводители упорстват да се преразгледа предлагането за систематизиране на помощите и бюджета, които биха попречили всеобщи банкрути в българското земеделие, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от водачите на парламентарните групи, които от своя страна ще подсигуряват резистентност на бранша, съобщи Нова.

Зърнопроизводителите оповестиха, че ще блокират основни пътища в цялата страна. Това ще стане първо от 10:00 до 12:00 часа, а след това протестните  действия ще се усилва с всеки минал ден. Пътища няма да бъдат затваряни единствено в събота и неделя, афишират от НАЗ.



Снимка: НАЗ

Зърнопроизводителите слагат и условия:

1) Включване на главните пет култури в бранш „ Зърнопроизводство “ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ за 2024 година, без това да повлияе върху подпомагането за другите браншове.

2) Изпълнение на законодателни начинания, свързани с възстановяване на опциите за осъществяване на земеделска активност, а точно:

– Промени в член 37в от Закон за собствеността и използването на аграрни земи (ЗСПЗЗ), касаещи улеснение процеса на непринудено уреждане за комасирано прилагане на земеделските земи;

–  Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дълготрайни контракти при наемане/арендоване на земеделска земя;

–  Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните заплащания в страната, учреден на рандеман и продажни цени;

–  Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

–  Определяне на напояването като стратегически народен приоритет – ограничения и дейности за възстановяване на поливното земеделие в страната: държавна поддръжка за цената на водата; облекчение на нормативните режими за капиталови планове, свързани с водоспестяващи технологии.

3) Отстояването на твърда позиция за отбрана на българското произвеждане при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, така наречен Регламент за самостоятелни търговски ограничения (АТМ), като се предотврати повторна опасност за родното произвеждане на зърнени и маслодайни култури, посредством включване в регламента на защитни ограничения, лицензионни режими и квоти за вносните първични материали.

4) По отношение на екологичните условия по отношение на селското стопанство, произлизащи от Зелената договорка, българската страна да отстоява и изисква на европейско равнище облекчение на зелените правила в Стратегическите проекти за развиване на земеделието и селските региони, включително и за използване за 2024 година на дерогация от наложителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения капацитет като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характерности.

5) Отстояване на европейско равнище на позицията за действително равнене на дотациите и подпомагането за европейските производители.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР