Националната агенция за приходите ще провери дали милиардите в касите

...
Националната агенция за приходите ще провери дали милиардите в касите
Коментари Харесай

НАП ще проверява дали милиардите в касите на фирмите отиват за корупция

Националната организация за приходите ще ревизира дали милиардите в касите на компаниите отиват за корупция и платен избор, разгласи министърът на финансите Асен Василев пред БНР.

По думите му, има компании, финансирани от Българската банка за развиване, които са в листата с длъжници на Национална агенция за приходите. Задълженията са в размер на над 20 млн. лв.. Василев увери, че до юли няма да се наложи изтегляне на нов дълг, и че фискално страната ни стои добре.

По думите му в Националната организация за приходите има редовно безучастие:

„ 10 милиарда лв. са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е огромен проблем. По-интересни са другите 10 милиарда лв. - просрочени отговорности с незадоволително поръчителство. За тях можем да създадем нещо. Там евентуално има длъжници от вида „ компании с източване “, мъчно събираеми, само че има и компании, които и през днешния ден работят и получават бюджетни средства “.

Василев уточни, че Национална агенция за приходите работи върху обзор на компании, които получават огромен държавен запас:

„ Там също има огромна централизация. Миналата година 13-14 компании са получили над 3 милиарда лв.. Тази година - към април, имаме четири компании, които са получили 1,5 милиарда лв.. Тези компании се гледат като рискови. Започват инспекции. Когато имаш подобен огромен ползвател на публичен запас, би трябвало да направиш добър надзор по веригата “.

Асен Василев заяви, че се прави разбор и на касовите наличия по компаниите:

„ По предварителна информация има големи касови наличия - това са пари, които компанията не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди... Ако е правилно пазаруването на гласове, евентуално това са парите за корупционен и мрачен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези компании е къде са “.

В предаването „ Неделя 150 “ финансовият министър изясни за какво е назначил Румен Спецов за шеф на Национална агенция за приходите:

„ Познавам господин Спецов от дълго време, откогато работеше в Национална агенция за приходите. Беше извънредно приближен сътрудник на непознатите служби по съгласуваност с европейските, с непознатите сътрудници. Ако желаеме да почистим Национална агенция за приходите и да стартираме да си събираме течовете в системата, индивидът, който е работил тъкмо това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са подвластни от нея “.

Министерството работи в посока на преориентиране на ограниченията към това да се помогне на бизнесите да преодолеят неналичието на средства поради коронакризата, да се завърти още веднъж колелото и те по-бързо да стартират да генерират доходи:

„ Идеята е да се помогне на бизнесите да стартират да работят, а не да им се заплаща за това, че не работят. Това би трябвало да стане гладко и деликатно, с цел да не се сътвори разтърсване в стопанската система... Трябва да имаме и подготвеност, ако още веднъж се тръгне към затваряне. Работим по залагане на такава подготвеност “.

Министър Асен Василев уточни, че към този момент приходите в бюджета се движат по проект, само че има закъснение в акцизите на цигарите и на горивата:

„ Имам увещание, че това ще се навакса. Заради многото преструктурирания имаше доста изключителни разноски и те изядоха огромна част от буферите. Юни няма да се наложи изтегляне на нов дълг, евентуално и през юли няма да се наложи. Основните усложнения са в това, че няма доста благоприятни условия за преструктуриране на разноските... Фискално стоим устойчиво “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР