Националната агенция за приходите ще постави под постоянен мониторинг и

...
Националната агенция за приходите ще постави под постоянен мониторинг и
Коментари Харесай

НАП слага под постоянен контрол всички със задължения над 100 000 лева


Националната организация за приходите ще сложи под непрекъснат мониторинг и надзор длъжници с просрочени отговорности над 100 хиляди лева, а за София - над 200 хиляди лева

Това е записано в Конвергентната стратегия 2019-2022 година, която кабинетът одобри преди седмица. Документът е изпратен и в Брюксел като част от осъществяването на пътната карта за приемането ни в чакалнята на еврозоната, написа 24 часа.

Тази мярка би трябвало да обезпечи повишение на приходите от налози и ще бъде приложена още от тази година.

Постоянният мониторинг и връзка със задължени лица, които образуват важен дял от стопанската система в страната, ще продължат до 2022 година, е записано още в документа.

До същата година се удължава и срокът за непрекъснато наблюдаване от Национална агенция за приходите над лица със отговорности с така наречен висок фискален резултат. Това са такива задължения, чието погасяване има кумулативен резултат във връзка с бюджета, защото от него зависи намаляването на задлъжнялостта и на други стопански субекти.

Национална агенция за приходите ще предложи и вкара нов метод и нови механизми за събиране на обществените отговорности, плануват също проектите на финансовото министерство.

От програмата излиза наяве, че методите ще бъдат разнообразни според от държанието и от типа на задължените лица, както и от размера и категоризацията на дълга им към хазната.

За да подсигуряват постоянни доходи за бюджета до 2022 година, от финансовото министерство плануват да продължи фискалният надзор над рисковите артикули, като техният лист се актуализира годишно.

Като регистрират позитивните резултати, довели до внезапно стесняване на измамите с Данък добавена стойност, механизмът за назад начисляване на косвения налог ще се резервира до 30 юни 2022 година

За да подтикват доброволното заплащане на налози и осигуровки, от приходната организация ще продължат да оферират услуги и ограничения, които да го облекчават, планува програмата.

Вече е призната законова корекция, която планува още от следващата година Национална агенция за приходите да попълня данъчните заявления за приходите на физическите лица по данни от работодателите им за изплатени суми. Данъкоплатците ще би трябвало единствено да ревизират верността им и да се подпишат.

Данъчната администрация е получила и задачата за така наречен ранно отнасяне на дълг. Така ще се избегне натрупването на наказателни лихми и лавинообразното повишаване на отговорностите, което ги прави сложни за погасяване.

Ще продължи служебният продан на информация с други данъчни администрации, е записано в програмата. От 2017 година при данъчните идват данни и от множеството офшорни зони за сметки и имущество, добито от българи зад граница. Предстои прибавянето на още юрисдикции към този лист, както и подписване на двустранни връзки с страни, с които досега нямаме такива.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР