Националната агенция за приходите (НАП) все по-често предявява искове пред

...
Националната агенция за приходите (НАП) все по-често предявява искове пред
Коментари Харесай

НАП разваля сделки при съмнения за източване на ДДС

Националната организация за приходите (НАП) все по-често предявява искове пред съда да разгласи за недействителни покупко-продажби, при които притежатели на компании с огромни отговорности към хазната разпродават активи на малоимотни жители.

Това е един от способите страната да се бори с Данък добавена стойност измамите и да събере дължимия налог. Това сподели изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова.

Данъчният началник свика през вчерашния ден конференция, с цел да оправдае данните на самото ведомство, изпратени в отговор на въпроси на гражданското съдружие БОЕЦ, за " отписани " от страната милиарди левове Данък добавена стойност, които данъчните не са в положение да съберат. Както и в. " Сега " писа, от 2000 година до в този момент откритият при проверки укрит Данък добавена стойност е 16 милиарда лева От тях 5.8 милиарда лева не престават да бъдат несъбрани, като по-голямата част - 5.4 милиарда лева, на процедура са несъбираеми, защото се търсят от задлъжнели лица, които нямат никаква благосъстоятелност.

От организацията обаче не можаха да кажат съответно какъв брой покупко-продажби за ликвидация на фирмено имущество са съумели да спрат и какви загуби за бюджета са предотвратени. На месец са десетки каузи, уточни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Той изясни, че преди всяко прекачване на дялове и активи да бъде отразено в Агенцията по вписванията, се желае уверение от Национална агенция за приходите. Данъчните вършат инспекция дали има отговорности и дали прехвърлянето не е за да се затрудни събирането на обществени отговорности. Тази мярка доста е редуцирала прехвърлянето на цели предприятия или дялове от тях на малоимотни жители.

Друга мярка с огромен резултат против Данък добавена стойност измамите е търсенето на отговорност от притежателите и шефовете с тяхното персонално имущество, когато задлъжнялата компания няма никакви парцели. Само през 2017 година от данъчни проверки на шефове на такива компании са открити дължими 216 млн. лева Каква част от тях обаче фактически са събрани, не стана ясно. В средата на м.г. бе уголемен кръгът на физическите лица, от които може да се търси персонална отговорност - с изключение на шефовете и членовете на органи на ръководство отговорност за непогасените отговорности на компанията към този момент носят и прокуристи, търговски представители и търговски пълномощници, регистрира данъчният началник. Национална агенция за приходите има и специфична система за предварителна защита на измами с Данък добавена стойност, която не разрешава участници в данъчни схеми да влизат още веднъж в системата на Данък добавена стойност.

" Не третираме по друг метод компаниите от позиция на това дали са дребни или огромни, а в противен случай. Това е избегнато посредством автоматизирания механизъм за съобщение. Образуването на делата също е автоматизирано и няма човешка интервенция ", сподели Галя Димитрова в отговор на въпрос дали организацията прави изборно инспекциите си и дали не се употребява и като средство за политически напън. Тя нямала информация за това дали има присъединяване на чиновници на Национална агенция за приходите в данъчните измами. Подобни подозрения са неизбежни при изнесените данни за размера на несъбраните и отписани отговорности. " Инспекторатът прави регулярни инспекции на контролната активност. Напоследък сме упълномощили и специфична инспекция и във връзка с събирането. Въвели сме и ежемесечен мониторинг по какъв метод се събират задълженията и подхващат ли се всички нужни ограничения. От този месец ще разтеглим мониторинга и по отношение на контролните дейности ", добави тя.

Димитрова акцентира, че през последните години несъбраният Данък добавена стойност, открит с ревизионни актове, е намалял близо 4 пъти. През 2011 година той е бил 1.1 милиарда лева, до момента в който през 2017 година е 270 млн. лева Освен това данъчните всеки месец следят данни от декларациите на записаните по Данък добавена стойност лица. Специален програмен продукт търси несъответствия в тези заявления и в случай че установим такива несъответствия, ние ги уведомяваме да поправят данъчната си декларация, тъй като нашата цел не е да вършим проверка на всеки по веригата, а да предотвратим загубите, като ние осведомяваме лицата и те непринудено поправят своята декларация, изясни Димитрова.

Данък добавена стойност злоупотребите са общ проблем в Европа, годишните загуби се правят оценка на 150 милиарда евро в границите на съюза. Европейска комисия обмисля съществени промени в Данък добавена стойност законодателството, тъй като в сегашния си тип самият Данък добавена стойност като механизъм е мощно уязвим за измами.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР