Националната агенция за приходите (НАП) напомни, че остават само 60

...
Националната агенция за приходите (НАП) напомни, че остават само 60
Коментари Харесай

НАП напомня на търговците за смяната на касовите апарати

Националната организация за приходите (НАП) подсети, че остават единствено 60 дни до промяната на касовите апарати. Изискването се отнася за всяка записана по Данък добавена стойност компания.

Новите правила ще за софтуерите ще спомогнат да не се укриват доходи, както и да се понижи броят на операциите като производителите на подобен програмен продукт са длъжни да го модифицират и да разгласят пред Национална агенция за приходите сходството му със законовите условия.

Крайният период за замяна е 1 април т.г.

Дотогава търговците би трябвало да приведат софтуерите си във форма, която дава отговор на условията. До края на май пък записаните по Данък добавена стойност би трябвало да подадат декларация в приходната организация с електронен автограф, потвърждаващ информацията за програмен продукт. По данни на Национална агенция за приходите все още има 13 такива софтуера. В развой на оповестяване са още 15 софтуера за ръководство на продажбите.

а издадените касови бележки наброяват 1.5 млн. Върху тях е отпечатан и QR кодът, признат като изменение предходната година. Общият брой на касовите апарати на записаните по Данък добавена стойност е 185 000 към края на 2018 година, като 40% от тях могат да бъдат софтуерно доработени, без да се постанова промяна на хардуера. Фирмите единствено с 1 касов уред пък са близо 76 000, сочат данните на Национална агенция за приходите.

От отрасловата организация поучават търговците неотложно да се свържат с производителя на програмен продукт, който ги обслужва, с цел да възнамеряват нужните промени до края на март.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР