Националната агенция за приходите (НАП) е получила доклад, в който

...
Националната агенция за приходите (НАП) е получила доклад, в който
Коментари Харесай

НАП нямало да проверява неудобни съдии, както предлага данъчен шеф

Националната организация за приходите (НАП) е получила отчет, в който шефът на териториалната дирекция на агенцияta в Бургас се оплаква от административния съд в града поради негови решения по отношение на наложено от Национална агенция за приходите затваряне на обекти по Черноморието. Това се схваща от отговора на контролния орган до най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите.

В него се споделя, че ръководителят на дирекция " Контрол " в бургаската приходна дирекция Пенка Жекова е предложила промени във вътрешните процедури на Национална агенция за приходите, Закона за налог добавена стойност и за осъществяване на " селекция " на съдии от административния съд, юристи и счетоводители, обслужвали осъдени от организацията хора и компании, както и членове на фамилиите им. Приходната организация обаче е разгледала единствено първите две оферти.

Национална агенция за приходите не дава отговор на един от най-важните въпроси на Съюза на съдиите дали длъжностното лице, изпратило отчета ще понесе ли някаква отговорност за предлагането си за селектиране на съдии поради постановени от тях правосъдни актове.

Приходната организация изяснява на магистратската организация и какво значи " селектиране " - " асортимент на лица за контролни дейности по отношение на отнасяне на разпознати опасности от неспазване на законодателството, по получени сигнали или по отношение на получена от разнообразни източници информация, която е от голяма важност за определяне на отговорностите или съблюдаване на законодателството ", т.е. започване на инспекции по отношение на тези хора.

След отчета на Жекова в дирекцията на Национална агенция за приходите в Бургас не са възлагани контролни производства на съдии и членовете на техните фамилии. Такива не са планувани и отсега нататък, твърдят от приходната организация.

Аргументите на Жекова за " селекция " на съдии бе, че с решенията си уронват нейния авторитет и този на организацията. " Докладът е по отношение на осъществени контролни дейности в търговски обекти, ситуирани на територията на Търговско дружество на Национална агенция за приходите Бургас, в интервала от 1 януари 2017 година до 10 август 2017 година, издадените заповеди за налагане на насилствена административна мярка " Запечатване на обект " и решенията на Бургаски административен съд във връзка с авансово осъществяване на наложените насилствени административни ограничения ".

" Ръководството на Национална агенция за приходите в никакъв случай не е подлагало на подозрение общоприетото схващане, че съдията взема решение делото, въз основа на обстоятелствата, използваните правни правила и своето свободно вътрешно разбиране ", твърди още организацията.

" В една правова страна такова държание от страна на представител на изпълнителната власт не би следвало да се оставя без последици ", декларират от Съюза на съдиите.

Днес Висшият правосъден съвет единомислещо реши да изиска отчета от Национална агенция за приходите. Предложението бе импортирано от представляващия съвета Боян Магдалинчев, който е ръководител и на асоциацията на административните съдии в страната. В негова поддръжка се разгласи и Красимир Шекерджиев, който съобщи, че съдиите в Бургас са му споделили, че те към този момент са подложени на данъчни проверки. По думите на Шекерджиев в случай че това е правилно е неприемливо.
В средата на август и вицепремиерът Валери Симеонов изиска инспекция за честност на краткотрайния началник на административния съд в Бургас поради отменяни актове на заведения.

Симеонов изиска Инспекторатът към Висш съдебен съвет да ревизира честността на Панайот Генков и да откри дали той е оказвал напън, директно или индиректно въздействие върху негови подчинени магистрати. Причина за сигнала му станаха произнасяния на съдии от административния съд за анулация на авансово осъществяване и анулация на актове на Национална агенция за приходите - Бургас, за противозаконна активност в заведения и нощни заведения по българското Черноморие. Съдебните инспектори обаче не откриха никакви нарушавания в активността на Генков и отхвърлиха обвиняванията за бойкот и оказван напън върху съдиите по делата за запечатаните обекти.

Преди два дни съдийската гилдия отсрочи избора за титулярен началник на съда за декември. Въпреки произнасянето на правосъдния инспекторат в отбрана на единия претендент - Генков, се появи различен проблем с атестирането му. Спор сред кадровиците отсрочи избора и идващия вторник те първо би трябвало да решат дали би трябвало да се направи препоръка на висш арбитър, която по принцип не се прави, само че пък се изисква за заемане на управителен пост. За поста се състезават трима съдии.

Иначе Генков стана краткотраен началник на съда през април тази година. Решението за избирането на съдията от Върховния административен съд (ВАС), който закупи популярност около абсурда с " бедните " магистратски родственици, получили право на градеж в Приморско, бе взето от предходния състав на Висш съдебен съвет.

Името на тогавашния началник на поделение във Върховен административен съд Панайот Генков нашумя през 2010 година със абсурда с така наречен небогати съдийски родственици. Тогава се потвърди, че през 2004 година щерка му Ваня Генкова, тогава студентка, се е записала в община Приморско, а скоро по-късно получила като извънредно нуждаеща се право на градеж върху 430 кв.м на Буруната в града против 1677 лева По-късно извънредно нуждаещата се от жилище студентка построява хотел и продава жилищата на татко си, а след това те са продадени на предприемачи с каузи, решавани точно във Върховен административен съд, в това число от отделението на татко ѝ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР