Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението

...
Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението
Коментари Харесай

МОН с нова програма за пътна безопасност в училища и детски градини

Национална стратегия за развиване на образованието по сигурност на придвижването по пътищата ще разработят Министерството на образованието и науката и Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

За това се договориха министър Галин Цоков и ръководителят на Агенцията Малина Крумова. По програмата ще бъдат финансирани разнообразни начинания и действия, с които да се усъвършенства образованието по пътна сигурност в детските градини и учебните заведения, като задачата е тя да стартира да работи още от идната година.

„ Трябва да има по-голямо интерактивно наличие и начинания, с които да се концентрира вниманието на децата “, акцентира проф. Цоков. Той добави, че сме очевидци на редица произшествия на пътя с млади участници, които могат да бъдат избегнати, в случай че тази тематика е заложена по-добре във всички етапи на образованието. „ Трябва да стартираме още от детската градина и да ускоряваме чувствителността към тематиката с всяка последваща година. Водещо тук не би трябвало да бъде заучаването на информация, а възпитанието на възприятие за отговорност и съпричастност “, добави просветителният министър.

В наложителните пособия в учебното обучение да бъдат включени профилирани тематики, свързани с сигурността на придвижването, бе друга тематика, която разискаха участниците в срещата. „ Можем да помислим за тематични вложки във всяко пособие и при добра организация това може да започва още от образователната 2023/2024 година “, изясни Малина Крумова. Екипът на Министерството на образованието и науката се ангажира да започва работа по тази тематика и за въвеждането на интегрирано образование с фокус към пътната сигурност. „ Добър образец би бил създаването на задания по математика, физика и други, в които косвено да участва тематиката за пътната сигурност “, добави ръководителят на ДАБДП.

„ За да задържим вниманието на днешните деца, би трябвало да търсим доста по-иновативни форми за показване на информацията “, сподели още проф. Цоков. По думите му МОН ще търси благоприятни условия за създаване на повече цифрово наличие за учениците, а тематиката за сигурността на придвижването е измежду предпочитаните в тази област. „ Това е освен главен приоритет за цялото ни общество, само че и тематика, която доста по-добре може да бъде обяснена с интерактивни образци и разиграване на обстановки “, добави министърът.

В срещата присъединяване взеха и заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и Мариета Георгиева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР