Национална мрежа за децата представи десетото издание на мониторинговия доклад

...
Национална мрежа за децата представи десетото издание на мониторинговия доклад
Коментари Харесай

България получава среден 3.09 за грижата си за децата

 Национална мрежа за децата показа десетото издание на мониторинговия отчет " Бележник: Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата? ", заяви Антоанета Баева.

София, 27 април, 2021

Национална мрежа за децата показа десетото издание на мониторинговия отчет " Бележник: Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата? "

 

Среден 3.09. е общата  оценка за работата на страната и институциите през 2020 година. Същата е междинната оценка и за миналото десетилетие. 

 

Представянето на тазгодишния " Бележник “ се състоя на 27 април, 2021 година, с Live streaming. Специални посетители на събитието бяха доктор Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, и доцент доктор Велина Тодорова, зам.-председател на Комитета по правата на детето на Организация на обединените нации.

В представянето се включиха специалисти от Национална мрежа за децата и деца от Младежка мрежа " Мегафон ".

  " Бележник “ е самостоятелен отчет, който прави оценка напредъка на държавните политики за деца посредством разбор, учреден на обстоятелства и данни, в 9 области: Участие на децата, Благосъстояние на децата, Семейна среда и различни грижи, Закрила от всички форми на принуждение, Правосъдие за деца, Ранно детско развиване, Детско здраве, Образование, Спорт, отдих и свободно време. Той включва и съответни рекомендации за бъдещата работа на страната и институциите.

Автори на Бележник 2021 са 39 специалисти от гражданските организации и 7 външни оценители. Чрез извършените анкети във образуването на оценките и рекомендациите се включиха и 700 деца, младежи, родители и експерти, както и децата- " рапортьори " от Националния Юрочайлд конгрес. 

Акцент в Бележник 2021 е тематиката за децата и пандемията и това по какъв начин се отрази върху тяхното богатство във всички области. Пандемията направи още по-видими пропуските и неналичието на съгласуваност сред обособените системи. Децата не бяха предпочитана група за поддръжка в нито един миг, се установи в Доклада.

За първи път в границите на Бележник беше изработен разбор на финансовите вложения на българската страна в децата за интервала 2017-2020 година.

Тазгодишното издание Бележник 2021 съдържа и обзор на постигнатото в детските политики през последните 10 години, като са изведени главните акценти, проблематичните области  и триумфите за десетилетието. Резултатите от оценките през годините сочат, че към момента липсва цялостна визия за благосъстоянието на децата в България. Нещо повече - през последните четири години се следи утежняване на обстановката във всички области, засягащи политиките за деца, и съществено оттегляне от поетите задължения за гарантиране на правата им.

" В доста от проследяваните от Бележника области не просто липсва прогрес, а има оттегляне и утежняване на обстановката за хиляди деца и фамилии. Това се дължи не на липса на финансови средства или нормативна база, а най-много на неявяване на предпочитание у страната да сложи дълготраен и пореден приоритет върху децата в своите политики и да построи нужния потенциал във всички системи...Благодарение на бездействието на институциите и политиците, а в избрани случаи и с тяхното интензивно присъединяване, се развиха невиждани до момента агитация, операции и подправени вести, свързани с детските политики “, сподели по време на представянето Георги Богданов, изпълнителен шеф на Национална мрежа за децата.

" Защо би трябвало да се борим за правата – тъй като те носят благополучие и благоденствие на хората  - това е единствената им цел. Това е смисълът на съществуването на страната -  да обезпечава добър живот на жителите. Нашата страна се занимава с всичко друго, само че не и с това, макар че няколко политически партии заявяват поддръжка към евроатлантическите полезности...Темата за децата и правата би трябвало да стои непрестанно в дневния ред на всички медии и то с обстоятелства и пояснения. Дори с пояснение на това, за какво правата имат значение за всеки в ежедневния живот “, сподели госпожа Велина Тодорова.  

" Отговорност на всички – на родители, на общество и страна, е правата на децата да бъдат спазвани. Затова е значимо непрекъснато да се прави подобен самостоятелен мониторинг.  Сравних първия Бележник с оценките от 2021 и това, което ме натъжи, е че е имало по-високи оценки, които в този момент са на сериозно ниско равнище. Важно е да се следят трендовете и по какъв начин се развиват политиките, да се наблюдават напредъкът и неуспехите. УНИЦЕФ  наблюдава обстановката на децата на световно равнище, щастлива съм, че това се прави и в България на национално равнище, “ сподели по време на събитието  д-р Джейн Муита.

Вижте цялостния отчет и повече информация
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР