Национална кръводарителска кампания ще се проведе в страната за 15-ти

...
Национална кръводарителска кампания ще се проведе в страната за 15-ти
Коментари Харесай

Стартира Национална кръводарителска кампания


Национална кръводарителска акция ще се организира в страната за 15-ти път. Нейни уредници са Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Български червен кръст, с поддръжката на Българската православна черква. По традиция, самодейността ще започва на Цветница (1 април), като мотото й е „ Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот в този момент!” .

Основната цел на акцията е насърчаването на безвъзмездното и непринудено кръводаряване. В нея ще се включат интензивно районните центрове в трансфузионна хематология (РЦТХ) в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен, както и доброволци на Български червен кръст.

В София ще има няколко мобилни екипа, които от 09 до 13 часа на Цветница ще одобряват искащите да дарят кръв на следните места:

Храм „ Покров Богородичен”, ул. „ Георги Данчов - Зографина” 2 (зад хотел „ Родина”), в Енорийския център към храма; Храм „ Св. Неделя”, пл. „ Св. Неделя” 19, в аулата на Богословския факултет; Храм „ Св. Седмочисленици”, ул. „ 6-ти септември” 16, в салона на 6-то ОУ „ Граф Н.П. Игнатиев”; Храм „ Св. Параскева”, бул. „ Г. С. Раковски” 58, в хоровата зала на учебно заведение „ Дарби” при Храм „ Св. Параскева”.

И в други градове на страната ще има пунктове за кръводаряване. В Пловдив самодейността ще се организира от 9 до 14 часа пред храм „ Св. Св. Петър и Павел”; в Стара Загора – от 8:30 до 12 часа в постройката на Регионалния център по трансфузионна хематология; във Варна – от 10 до 14 часа на 1 и 6 април в постройката на Регионалния център по трансфузионна хематология; в Плевен – от 9:00 ч. до 16:00 ч., също в постройката на Регионалния център по трансфузионна хематология.

Свързани публикации.. Кръводаряване – най-важното, което би трябвало да знаем 0 Модата с татуировките пречи на кръводаряването 0 Спаси живот - елементарно е! 0

Над 160 млн. души са дарили кръв в страната през миналата година. Това

прави с близо 2 000 души по-малко спрямо 2016-а. По данни на Националния център по трансфузионна хематология, потребността от потреблението на кръвни артикули пораства. Това е и главната причина да се вършат сходни кръводарителски акции в страната.

Всеки от нас, който е сред 18 и 65 години, за който здравно лице реши, че кръводаряването не заплашва здравето му и дарената от него кръв е безвредна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане донор. За една година мъжете могат да дарят кръв 5 пъти, до момента в който дамите - 4, само че интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко 2 месеца.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР