Национална конференция по повод 20-годишнината на България в НАТО и

...
Национална конференция по повод 20-годишнината на България в НАТО и
Коментари Харесай

София е домакин на конференция на високо равнище за предизвикателствата пред черноморската сигурност

Национална конференция във връзка 20-годишнината на България в НАТО и 75-годишнната на Алианса ще се организира в София през днешния ден. Организатори са Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на защитата, Атлантическият клуб в България и Софийският конгрес за сигурност.


Конференцията е част от Националната стратегия с начинания за отбелязването на 20-годишнината от участието на България в НАТО, призната от Министерския съвет. Основният акцент на събитието ще бъде 20-годишнината от присъединението на България към НАТО, както и 75-ата годишнината на Алианса. Конференцията ще даде опция за разговор и съдействие на високо ниво по основни провокации пред сигурността в нашия район и Алианса.

В рамките на профилираните панели ще бъдат разисквани провокациите пред черноморската сигурност след съветската военна експанзия в Украйна и уговорките на НАТО за насърчаване на сдържащия и защитителен капацитет на Източния фланг; достиженията на НАТО като водач в научния и софтуерния бранш и присъединяване на България в сполучливи начинания на Алианса в сфери като киберсигурност, научни проучвания, изкуствен интелект, Космос; построяването на резистентност против хибридни закани и опциите за противопоставяне на дезинформацията и зловредното осведомително задгранично въздействие посредством повишение на потенциала в областта на стратегическите връзки.

В откриването на конференцията ще вземат участие президентът Румен Радев, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев. Видео обръщение ще насочи дипломат Борис Рюге, асистент общоприет секретар на НАТО по политическите въпроси и политика за сигурност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР