Национална електрическа компания“ и АЕЦ Козлодуй“ да продължат да работят

...
Национална електрическа компания“ и АЕЦ Козлодуй“ да продължат да работят
Коментари Харесай

ЕК разреши: НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ могат да работят с руски компании

„ Национална електрическа компания “ и АЕЦ „ Козлодуй “ да продължат да работят по рамковите си съглашения и договорите за публични поръчки с съветски компании. Това е разрешил служебният кабинет със свое решение от края на предходната седмица след позволение на Европейската комисия страната да употребява дерогация.  

Правителственото решение за изключване от глобите идва, откакто Европейски Съюз е разрешил на България да употребява дерогация по член 5к от Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014, с който се постановат ограничаващи ограничения по отношение на Русия поради дейностите й, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

На 24 септември бе изключен шести енергоблок на АЕЦ „ Козлодуй ”, с цел да стартира плановият му годишен ремонт. Много от частите, нужни за него обаче, могат да се дават единствено от съветски компании. Такъв да вземем за пример е казусът с щангите за привод.  Те са тип СУЗ ШЕМ-3, произвеждане на АО ОКБ „ ГИДРОПРЕСС “.

„ Смяната на производителя ще докара до приемането на щанги ОР СУЗ с разнообразни механически характерности, които не са съвместими с наличното съоръжение. Имайки поради директната връзка на щангите ОР СУЗ с застраховане на нуклеарната сигурност, промяната на производителя е неприемлива ", се показва в държавното решение, с което се дава опция договорът за доставката им да бъде удължен.

С него се дава опция да бъдат продължени и още два контракта за доставка на 6 kV трифазни асинхронни електродвигатели, както и на системи СТС-ПМ-100 за рационализация на съществуващите телевизионни системи за презареждащи машини.

Дерогацията ще разреши да се продължат и договорите с „ Русатом сервис АД – клон България “ КТЧ, които са единствен участник в процедурата за премерване на фактическата геометрия на ограничителя на дейната зона (ОАЗ) на реактори ВВЕР-1000. Същата компания е реализатор и по договорите за модернизиране на апаратурата за надзор на неутронния поток, ремонта и употребата на турбогенераторите, които също ще бъдат продължени.

Правителството е дало позволение да продължи работата и по още 5 контракта, измежду които и този за модернизиран ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок. Идеята е в дълготраен проект да се премине към диверсификация на доставките на гориво, само че в държавното решение се показва, че " процедурата за доставка на горивни касети от различен снабдител не може да стартира преди да бъде извършена задълбочена оценка на сигурността и преди различното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за нуклеарно контролиране ".

Един контракт с съветската „ Атомстроекспорт “ и АЕЦ " Белене " също ще бъде удължен. Той е за реализиране на техническо управление при преконсервация на съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане за блокове 1 и 2 на АЕЦ " Белене “. Тази активност може да се извърши единствено от „ Атомстроекспорт “ и то при наложително присъединяване на специалисти от завода производител - съветският „ ЗиО-Подолск “, излиза наяве от решението. 

Съвсем неотдавна, на 14 септември, ръководителят на УС на БУЛАТОМ Богомил Манчев призна на пред Българска национална телевизия, че подмяната на части и поддръжката на АЕЦ-а биха били проблематични, в случай че се изключи Русия. Но добави, че има компании в Европа, където могат да се създават някои от аварийните елементи - в Чехия и Франция.

Манчев акцентира също по този начин, че не сме подвластни от съветския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български нуклеарни компании, които работят в този бизнес.  

Сред продължените контракти с съветски компании е и този за модернизиран ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок на централата. Идеята е в дълготраен проект да се премине към диверсификация на доставките на гориво, само че в държавното решение се показва, че " процедурата за доставка на горивни касети от различен снабдител не може да стартира преди да бъде извършена задълбочена оценка на сигурността и преди различното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за нуклеарно контролиране ", цитира от „ 24 часа “.

Във връзка с нуклеарното гориво Богомил Манчев означи пред националната телевизия, че към България има две оферти - едното е от " Уестингхаус ", които имат още година, с цел да проучват дали тяхното гориво става за нашата централа. Другото предложение е от „ Фраматом “.  

Шефът на БУЛАТОМ подсети, че употребяваното в този момент гориво е с съветски генезис, само че добави, че „ Росатом “ не е в забранителния лист.

От държавното решение се схваща, че ще бъде удължен и контракт с съветската „ Атомстроекспорт “ за реализиране на техническо управление при преконсервация на съоръжение с дълъг цикъл на произвеждане за блокове 1 и 2 на АЕЦ " Белене ". Тази активност може да се извърши единствено от " Атомстроекспорт " и то при наложително присъединяване на специалисти от завода производител - съветският " ЗиО-Подолск ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР