Национален фонд Култура се компрометира, но всъщност помогна на много

...
Национален фонд Култура се компрометира, но всъщност помогна на много
Коментари Харесай

Марина Василева: Национален фонд "Култура" се компрометира, но всъщност помогна на много артисти

" Национален фонд " Култура " се компрометира, само че в действителност оказа помощ на доста актьори ", по този начин заместник-министъра на културата Марина Василева разяснява пред Би Ти Ви проблема с фонда от последните дни.

Министерството се самосезира и стартира инспекции, откакто стана известно, че, което провежда събитие, ориентирано към ЛГБТИ общността. Мероприятието съставлява хазартна игра (бинго), а водещи са три мил кралици. От плаката излиза наяве, че събитието е финансирано от Национален фонд " Култура ".

 Национален фонд Национален фонд " Култура " още веднъж попадна под прицела на министерството

Марина Василева изясни, че The Steps е получило финансиране по линия на изключителни стратегии за постоковид възобновяване. Според нея казусът е в предходното държавно управление, защото ". Тъй като културният бранш е редовно недофинансиран, по думите на Василева, екипът на Атанасов е решил да отпусне пари на всички, с цел да им угоди, което тя дефинира като огромна неточност.

Според заместник-министъра казусът не е в вида събитие, а в това, че организацията не дава отговор на изискванията за финансиране. Василева вижда проблем в това, че организацията се самофинансира, защото в пространството, където се организират събитията, се заплаща вход и има бар. Освен това основаването на сцената към този момент е било обезпечено от фондацията " Америка за България ".

 " Затъване в блатото ": искане на оставки и каузи против националния фонд " Култура "

Василева сподели, че никой от членовете на Национален фонд " Култура " не е оценявал плана. Имало е самостоятелни оценители за по-голяма експертиза и повече гледни точки. Тя упрекна един от предшествениците си - Юрий Вълковски, който е отговарял за фонда, че е отправил отворена покана към всеки, който счита, че има нужните качества да стане оценител. По думите на Василева, по този начин се е стигнало до

Заместник-министърът сподели, че съгласно нея една от задачите на културата е да бъде притежател на обществени послания. Тя няколко пъти изясни, че казусът не е в вида шоу, а в метода, по който организацията е спечелила финансирането.

В момента се изчакват резултатите от назначената инспекция. Василева видя в тази ситуация мотив да се преразгледа регистъра на културните организации и да се уточни кой има право да получава обществени финанси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР