Натрупването в организма на добавки и Е-та, вложени в съвременните

...
Натрупването в организма на добавки и Е-та, вложени в съвременните
Коментари Харесай

Храни мутанти променят генома на децата

Натрупването в организма на добавки и Е-та, вложени в актуалните храните, може да докара до промени в човешкия геном. По тематиката се води публичен спор, извършено е и проучване на български учени, обвързвано с концентрацията на нездравословни детайли в продуктите. Това стана ясно от думите на националния омбудсман Мая Манолова по време на конференция на тематика “Здравословно бъдеще за Европа: Здравословно хранене при децата ”, която се организира във вторник в НДК. Събитието е в границите на българското европредседателство, а тематиката е измежду предпочитаните за страната ни като хазаин.

Т.нар. Е-та в храните са оцветители, консерванти, емулгатори, подсладители, набухватели и други, които се употребяват в другите европейски страни. Евросъюзът има правилник 1333/2008 година, който позволява за вложение в продуктите общо 337 Е-та в избрани концентрации. Основните страхове, по отношение на детското хранене, са има ли благонадежден надзор върху концентрациите на тези добавки, какво тъкмо се случва, когато се натрупват при ежедневния банкет на повече от една храна или при комбинирането на на избрани е-та. Оцветителите да вземем за пример не са потребни за здравето, имат синтетичен генезис и се срещат най-често в детските храни – това са шарените бонбони, сладкишите, напитките, тортите. Част от е-тата даже се създават от въглищен катран.
 Венелин Чакалов и Александър Чаушев, възпитаници от езикова гимназия „ Иван Вазов ” в гр. Смолян, които са основатели на безплатното мобилно приложение, което сканира етикетите на храни и осведоми хората за съществуването на Е-та в продукта. Венелин Чакалов и Александър Чаушев, възпитаници от езикова гимназия „ Иван Вазов ” в гр. Смолян, които са основатели на безплатното мобилно приложение, което сканира етикетите на храни и осведоми хората за съществуването на Е-та в продукта.
По време на форума беше показано проучване за съществуването на двойни стандарти в храните, изключително при детските. При съпоставяне на едни и същи бебешки храни и пюрета, продавани в Берлин, Виена и София е открит стеснителен двоен стандарт, стана ясно по време на форума. Например при детски десерт на известна международна марка, наличието на мляко е с 3% по-малко, а на какао с 5% по-малко при продукта, който се предлага в София. За сметка на това мултинационалните компании, които оферират храни, натрупат големи облаги, защото цените на тези артикули у нас, обратно на упованията, са по-високи от тези в Берлин и Виена – в някои случаи до 90%, в други дори до 150%. Тоест, влагат се по-евтини съставки, продава се на по- високи цени, осъществят се по-големи облаги. Но форума беше показано гратис мобилно приложение, чиито създатели са възпитаници от езиковата гимназия в Смолян – Венелин и Александър. То сканира етикетите на храни и дава информация за съществуването на Е-та и за вероятни нездравословни въздействия.
Освен нездравословни добавки, акцент в региона на храненето е и казусът с наднорменото тегло и затлъстяването измежду популацията, изключително при децата, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Предстои българският парламент да одобри нов Закон за храните, чиято съществена цел е да подсигурява висока степен на отбрана здравето и ползите на потребителите във връзка с храните.

До 30% от подрастващите страдат от затлъстяване

Ролята на храната е извънредно огромна за човешкото развиване, изключително в младежка възраст, изясни пред “Труд ” основният държавен здравен контрольор на България доктор Ангел Кунчев. По думите му “проблемите на първо място са свързани със затлъстяването. При някои възрастови групи казусът визира до 30% от децата. Затова е належащо въпросът да бъде подложен на масата за разискване от всички европейски страни ”.
При последното изследване у нас е открито, че 5% от децата на възраст сред 1 и 4 години имат затлъстяване, като преди 10 години те са били 2,7%. При децата сред 5 и 18 години с наднормено тегло са 30%. От тях 19,8 са със свръхтегло, а 10,3 са със затлъстяване.

Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието:
Само артикули по БДС в градините

 Цветан Димитров Цветан Димитров
Министерство на земеделието предлага две ограничения, с цел да се подсигурява качеството на храната в детските градини и учебните заведения, съобщи Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието по време на конференция по въпросите на здравословното хранене при децата.

Едното предложение е да се дава приоритет на производителите при избора на снабдител на плодове, зеленчуци и млечни артикули за учебните заведения. Другото ни предложение е в учебни заведения и детски градини да се оферират единствено храни по одобрени стандарти – БДС или на браншовите организации. С тези два детайла целим да съкратим веригата при доставките на храни, да понижим цената и да подсигуряваме качеството на храната, добави Цветан Димитров.

Той подсети, че към този момент девет години министерството ползва схемата „ Училищен плод ” и „ Училищно мляко ”, по които се дават 20 млн. лева годишно, като половината са от европейския бюджет. В схемата са включени 3450 образователни заведения и повече от 470 000 деца. Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за понижаване на разноските за опазване на здравето, произлизащи от небалансирано хранене, изясни той.
Заместник-министърът уточни, че следва Народното събрание в най-скоро време да одобри нов Закон за храните. Текстовете му към този момент минаха на първо четене и плануват възбрана за рекламиране на храни и питиета, които не дават отговор на условията за здравословно хранене.

Със законопроекта се планува още въвеждането на експлицитна възбрана деца да популяризират генномодифицирани храни и храни, за които има въведени ограничавания за приложимост от деца.

Джон Райън, шеф на Групово дело „ Здравеопазване и сигурност на храните ”
Европейска комисия лимитира рекламата

 Джон Райън, шеф на Групово дело Джон Райън, шеф на Групово дело „Здравеопазване и сигурност на храните“ към Европейска комисия
Нова европейска инструкция планува да ограничи рекламите в медиите на нездравословни храни, съдържащи захар, сол, мазнини. Тя е на заключителен стадий и би трябвало да бъде приключена в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, заяви Джон Райън, шеф на генерална дирекция “Здравеопазване и сигурност на храните ” към Европейска комисия, по време на конференцията.

Нездравословното хранене е една от главните аргументи за затлъстяването и за хроничните болести, а един от главните пътища за превъзмогване на тези проблеми е да бъде понижен натискът на рекламата на храни върху децата, изясни Райън.

На равнище Европейски съюз са създадени инструкции за публичните поръчки за доставката на храни в учебните заведения. В тях са залегнали условията тези храни да са с по-ниско наличие на мазнини и сол, само че и да са на по-ниска цена, добави той. По думите му, с цел да се реализиран по-ниски цени на качествените храни, всички страни членки би трябвало да се обединят и да създадат общи публични поръчки.
Според него сега при избора на снабдител за учебните заведения водеща е ниската цена, само че здравните и просветителните министерства би трябвало да наблегнат на качеството на продуктите. Това би трябвало да важи и за доставки за лечебните заведения, армията и пандизите, сподели още Райън.

И изнесе данни, съгласно които общият пазар на доставките на храни за учебни заведения и детски градини в Европа генерира 7 милиарда евро годишно. Той означи, че огромен брой от популацията в Европа страда от хронически болести, в това число затлъстяване. А това слага проблем с издръжката на здравните системи в Европа, където 70% от техните разноски са за хора с хронични болести.

Жени Начева, заместник-министър на опазването на здравето:
Обсъждаме
с бизнеса положителни практики

 Жени Начева Жени Начева
Здравното министерство предлага в стратегиите на общопрактикуващите лекари и новия рамков контракт за 2018 година да залегнат ограничения за предварителна защита здравето на децата, заяви Жени Начева, заместник-министър на опазването на здравето. Съвместно с бизнеса и промишлеността ведомството стартира диспути по какъв начин да усъвършенства храненето при децата. „ Открити сме за разговор с тях, в границите на който да идентифицираме решения и да намерим баланс сред амбициозни и реалистични цели. Платформа за тези диалози на национално равнище ще бъде и основаният неотдавна съвет по хранене към министъра на опазването на здравето ”, добави тя.

Проучвания на Световната здравна организация демонстрират, че равнището на затлъстяване при 7-годишни девойки в България понижава през 2016 година спрямо 2013 година Препоръките са тези стойности да се задържат до 2020 година, а където може, да понижават.

Д-р Ангел Кунчев:
Мазнини, захари и сол вредят
на дребните

 Д-р Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев
Един от главните проблеми, свързани с детското хранене и у нас, и в останалите европейски страни, е високото равнище на мазнини, захари и сол в актуалните храни, изясни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Затова, отчитайки обстоятелството, че методът на хранене става проблем, са създадени три наредби у нас, които покриват детските възрастови групи. В тях ясно са написани разпоредбите. Освен това имаме рецептурници за кухните в ясли и градини, както и написания за лавки и столове за хранене в учебните заведения. Има и регулация какви храни не могат да се оферират там. Важен е и салдото сред белтъчини, въглехидрати, мазнини, съществуването на микроелементи, които са значими за растежа, добави доктор Кунчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР