Натовска Румъния е извикала временно управляващия руското посолство след откриването

...
Натовска Румъния е извикала временно управляващия руското посолство след откриването
Коментари Харесай

Румъния привика руски дипломат след намерена част от дрон

Натовска Румъния е извикала краткотрайно ръководещия съветското посолство след откриването на фрагменти от дрон, " сходен на тези, употребявани от съветската войска ". Румънски бойци откриха в събота частите в региона на Плауру в окръг Тулча до границата с Украйна.

Държавният секретар Юлиан Фота се срещна с съветския посланик същия ден, с цел да съобщи " митинга на Румъния против нарушаването на румънското въздушно пространство ", сподели Министерство на външните работи. Фота " твърдо изиска от съветската страна да спре дейностите против украинското население и инфраструктура, в това число тези, които биха заплашили по някакъв метод сигурността и сигурността на румънските жители в района ".

Румънският президент Клаус Йоханис и шефът на НАТО Йенс Столтенберг осведомиха в събота, че са разискали въпроса в телефонен диалог. Столтенберг сподели в X (бившата Туитър), че няма " никакви признаци за желание да се удари НАТО, само че ударите са дестабилизиращи ". Той също по този начин приветства решението на Съединени американски щати да разположат повече изтребители F-16 за въздушна полиция на НАТО.

Според Йоханис налице е " безусловно недопустимо нарушаване на румънското суверенно въздушно пространство ".

Румъния ускори ограниченията за наблюдението и сигурността на въздушното пространство след многократните съветски офанзиви през границата против дунавски пристанища и инфраструктура.

Тази сряда парчета от дрон към този момент бяха открити в региона на Плауру на няколко километра от мястото, където в събота бяха открити новите фрагменти. Тогава Киев твърдеше, че в Румъния има паднали и взривили се парчета на ирански дронове след съветските удари против украинското пристанище Измаил, само че Букурещ неведнъж отхвърли тези изказвания.

След навлизане на Русия в Украйна НАТО се концентрира да предотврати разпространяването на войната върху негова територия.

Русия ускори офанзивите против южните райони на Одеса и Николаев в Украйна, където се намират пристанища и инфраструктура, жизненоважни за износа на селскостопански артикули, след пропадането на договорката, позволяваща доставките на зърно от черноморските пристанища. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР