Натоварена седмица във Вашингтон, президентът Джо Байдън обърна забраната на

...
Натоварена седмица във Вашингтон, президентът Джо Байдън обърна забраната на
Коментари Харесай

Байдън и Путин, завръщане към познатото - Рейгън срещу Империята на злото

Натоварена седмица във Вашингтон, президентът Джо Байдън обърна възбраната на предшественика си трансджендър лица да служат в армията, ускори програмата за изкупуване на американски артикули за произвеждане и сложи нова, амбициозна цел от 1,5 милиона имунизации дневно. Камарата на представителите изпрати втория импийчмънт на някогашния президент Доналд Тръмп до Сената, който стартира своя исторически път.

Сенатор Роб Портман от Охайо разгласи, че се насочва към пенсиониране, а Джанет Йелън е първата жена, която ще управлява Министерството на финансите. Байдън подписва и заповеди, ориентирани непосредствено против расизма. А, Майор и Чамп (първите кучета на Америка) се реалокираха в Белия дом със своите стопани през уикенда, написа TIME.

Отне единствено 58 секунди с цел да се рестартират четири години амбивалентност от ерата на Тръмп, сеизмично изместване на ситуацията на Вашингтон към Москва.

Байдън, отговаряйки на въпроси от кореспонденти в публична конюнктура за първи път по време на неговото президентство, бе запитан непосредствено за вероятни наказания против Русия за опита за отравяне и следващо задържане на водача на опозицията Алексей Навални или дали те се отсрочват, откакто негово държавно управление се пробва да възобнови изтичащия ".
 Горбачов обсъждал с Байдън нуклеарни оръжия, чака продължение на
Горбачов обсъждал с Байдън нуклеарни оръжия, чака продължение на " Нов СТАРТ "

" Би било допустимо да се договорим за избрани правила на играта "

Байдън, който прекара години в Комитета за външни връзки на Сената като водещ демократ и бе водещият глас по интернационалните въпроси в Белия дом на Барак Обама, знае тъкмо какво би трябвало да каже. Той разшири обсега, с цел да включи освен контракта, само че оповестява, че руснаците са оповестили премия за главите на американците в Афганистан, за масираната хакерска интервенция, известна като SolarWinds и за обширния обзор на разузнаването, който преди малко е поръчал, за това какво знае Съединени американски щати за продължаващите проблеми, които основава Русия. Продължаващите митинги в Русия покачиха публичната осведоменост за всичко това и Байдън се намеси, с цел да сплоти всичко за локалната и интернационална аудитория.

" Намирам, че и двамата можем да действаме във взаимния персонален интерес на нашите страни като съглашението за " Нов СТАРТ " и да дадем на Русия да разбере, че сме доста загрижени за тяхното държание, без значение дали е Навални, дали е SolarWinds или дали това са отчети за награди за главите на американци в Афганистан ", сподели Байдън. " Няма да се поколебая да повдигна тези въпроси пред руснаците. "

За по-малко от минута Байдън сложи Съединени американски щати на нова основа, а Владимир Путин - в предупреждение. Така че, когато след встъпването в служба на новата администрация на Съединени американски щати, Путин знаеше какво да чака. Според американски представители Байдън е направил тъкмо каквото е заречен и е натиснал Путин, без да разпорежда огромни очаквания за нулиране или даже възстановяване на връзките.

Помощниците на Байдън в Белия дом, Държавният департамент и в цялото държавно управление предлагаха твърда позиция към Русия. Но колкото и репортерите във Вашингтон да почитат новия прес секретар на Белия дом Джен Псаки и основния представител на Държавния департамент Нед Прайс, думите им нямат толкоз огромна тежест, колкото на президента.

В последна сметка ерата на Тръмп постоянно включваше един разграничен екран на външнополитически връзки, " ръцете " бяха твърди към Русия, до момента в който " главата " тогавашният президент изглеждаше апатичен към войнствеността на Русия. Всъщност няма значение какво споделят апаратчиците, в случай че ръководителят има други проекти.
 Съединени американски щати
Съединени американски щати " за " удължение на Нов СТАРТ с 5 години

Това е оптималното удължение, само че Договорът е значим и за двете страни

Байдън не сподели уважението на Тръмп към Путин, отношение, което озадачи Вашингтон още преди изборите през 2016 година Освен това той не повтори напъните на Обама да рестартира връзките на Вашингтон с Москва, почнали през 2009 година с несполучливите каскади за " нулиране ", при които тогавашният държавен секретар Хилари Клинтън подаде на сътрудника си пластмасова играчка с надпис " перегрузка ". Американската страна смяташе, че това е съветската дума за " нулиране ", само че в действителност сподели " претоварване ". Денят приключи с почервеняла от позор Маги Ботъм и Клинтън, която е с надълбоко съмнение към съветската неприкритост.

Позицията на Байдън не беше поглефът на Джордж Буш в душата на Путин или навигацията на Бил Клинтън след Студената война за изцяло нова динамичност. В реалност Байдън се доближава до нещо по-близко до позицията на Роналд Рейгън: компромис във връзка с договорите, когато има смисъл, без да не помни, че той си има работа с остатъците от това, което Рейгън назова " Империята на злото ".

Байдън се кандидатира като рационален претендент, преходна фигура за своята партия и страната си. Досега той прокара дневен ред посредством изпълнителни заповеди, който е надалеч по-прогресивен, в сравнение с демократичните скептици чакаха и надалеч по-радикален, в сравнение с републиканците имаха вяра, че ще посмее.

Така че това е любопитно съпоставяне сред Студената война и Рейгън и Байдън след Тръмп, само че може да е положително увещание, че президентите постоянно могат да преследват конкурентни идеологии у нас и в чужбина. (Просто погледнете втория дневен ред на просветителната промяна на президента Буш и неговия отговор на терористичните офанзиви от 11 септември.)
 Русия се надява на нова глава в връзките с Вашингтон
Русия се надява на нова глава в връзките с Вашингтон

" От метода, по който се развиват връзките, може да има стихия или времето ще бъде умерено " в света

Външнополитическият кръг на Байдън има своя дял от съветски ястреби. Неговият претендент за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ е посланик от кариерата, който прекарва времето си като дипломат на Съединени американски щати в Москва. Никой не би сбъркал Уилям Бърнс за русофил. Кандидатът на Байдън за държавен секретар Антъни Блинкен е с толкоз явен взор, колкото и когато става въпрос за съветската експанзия, изключително във връзка с нахлуването в Украйна и намесата в изборите.

Изборът на Байдън за пост номер 3 на Държавния департамент е Виктория Нюланд, дипломат-ветеран, служил в администрациите на двете партии (републиканци и демократи); тя бе топ консултант на вицепрезидента Дик Чейни и водеща в администрацията на Обама за отбиване на съветската инвазия в Украйна. Съветникът по национална сигурност на Байдън, Джейк Съливан - водеща фихура по време на Клинтън в Държавния департамент и измежду водещите външната политики на Байдън като вицепрезидент - работи и контактува, с цел да удължи контракта и познава тези проблеми от вътрешната страна и извън.

Но това не е хор с една нота, обграждащ Байдън. Най-забележителното е, че неговият претендент за заместник-секретар на Държавния департамент, Уенди Шърман, е умел и корав договарящ, седял на масата с най-войнствените врагове на Америка за дипломатически съглашения с сходни на Иран и Северна Корея. Тя е преговаряла за Съединени американски щати в някои от най-тежките моменти в новата дипломатическа история. Там, където някои хора към Байдън се чака да упорстват за ястребови позиции, тези като Шърман са по-склонни към постепенно създаване на доверие.

Същото важи и за някогашния дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Саманта Пауър, която оглавява програмата за развиване на Байдън. Тя ухажваше персонално дипломати и смяташе съветския си сътрудник за другар.

В продължение на месеци Байдън алармира на всички, които биха желали да слушат, накъде дочтно се е запътил. Декларацията от понеделник в някогашния щаб на военното министерство до Белия дом го официализира. Това не значи, че Байдън скоро ще извика като Рейгън - " господин Горбачов, съборете тази стена! ". Но и, с цел да реши един от първите огромни проби за външна политика на своето президентство.
 Горбачов недоумява от неналичието на разум с отдръпването на Тръмп от нуклеарния контракт
Горбачов недоумява от неналичието на разум с отдръпването на Тръмп от нуклеарния контракт

Изключително необичайно се подкопават напъните на самите Съединени американски щати в лицето на Рейгън
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР