НАТО започва най-голямото военновъздушно учение от създаването си насам. Еър

...
НАТО започва най-голямото военновъздушно учение от създаването си насам. Еър
Коментари Харесай

250 самолета и 10 000 войници участват в най-мащабното учение на НАТО

НАТО стартира най-голямото военновъздушно обучение от основаването си насам. " Еър Дифендър " 23 се организира над Германия и страни от Източния фланг. В учението вземат участие 250 самолета и 10 000 бойци. България взе участие с четирима офицери в щаба на учението.

Подготвяно пет години, " Еър Дифендър " 23 събира в небето над Германия и някои страни-членки от Източния фланг на НАТО 250 самолета, от които 190 - бойни.



" НАТО е защитителен съюз. Това обучение на изпраща обръщение против никого. Посланието в действителност е за нас, НАТО-вските страни. Да знаем, че сме способни да реагираме доста бързо, изключително с нашите военновъздушни сили ", сподели ген.-лейтенант Инго Герхарц, пълководец на Военновъздушни сили на Германия.

В най-мащабното Военновъздушни сили обучение от основаването си през 1949 година НАТО задейства най-хубавото, с което разполага.

F-35, F-18, F-16, " Грипен ", Юрофайтър Тайфун ", щурмови самолети А-10 " Тъндърболт " и летящите радари AWACS.

" Ще упражняваме битка с дронове и крилати ракети. Имаме сюжет: отбрана на градове, летища и пристанища. Имаме и писта, която ще облитаме за симулирана евакуация на цивилни ", споделя ген.-лейтенант Инго Герхарц.

Учението има напълно защитителен темперамент и не е ориентирано против никоя страна, подчертаха от НАТО.

Но посланието е ясно: Алиансът е подготвен да пази всеки сантимер съюзно пространство от опасност от Изток.



" Цялата концепция на НАТО е, че ние сме един за всички, всички - за един. И вършим всичко належащо, с цел да защитим съдружниците си и въздушното пространство на всички съдружници ", сподели Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

За 10 дни учението ще изпита до краен лимит опциите на военновъздушните сили на НАТО да отрази нахлуване от север и изток - по море и въздух.

Провежда се в Северна, Източна и Южна Германия край летищата на Франкфурт, Мюнхен и Берлин.

Всеки ден бойни самолети ще прелитат от Германия към Естония и Румъния. Едната има граница с Русия, а другата с Украйна.

Една от задачите на учението е да оттренира и евакуации, в това число медицински, от летище на съюзна страна. В случая - от Румъния към Военновъздушни сили базата " Рамщайн " в Германия.



" Можете да видите аероплан С-130 зад нас. Допреди минути бяхме с нашите полски сътрудници на този аероплан. И това, което демонстрирахме, са качествата и потенциала, които имаме в армията, а също по този начин, качествата, които имат нашите съдружни сътрудници и съдружници. Германия, Полша и Румъния също бяха въвлечени ", сподели ген. Клинтън Мъри, Командване за здравна подготвеност - Европа.

Учението за евакуиране от писта, съгласно специалисти, е включено в " Дифендър 23 " след безредното евакуиране от Афганистан през 2021 година





Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР