НАТО ще увеличи броя на служителите си в щаба в

...
НАТО ще увеличи броя на служителите си в щаба в
Коментари Харесай

НАТО засилва присъствието си в Босна и Херцеговина

НАТО ще усили броя на чиновниците си в щаба в Босна и Херцеговина, ще увеличи бюджета на задачата и ще оказва помощ на страната в битката с дезинформацията и тероризма, както и в региона на киберсигурността. Това заяви генералният серкетар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с ръководителя на Председателството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович в централата на алианса в Брюксел.

Столтенберг добави, че съдействието със Сараево е още по-важно поради войната, подхваната от Русия против Украйна. Той прикани да престанат изявленията на висок звук, в това число от страна на Република Сръбска, както и всички страни да положат старания за помиряване.

Джаферович удостовери желанието на Босна и Херцеговина да се причисли към НАТО. По неговите думи в страната има политически сили, които слагат под въпрос това бъдеще. Джаферович добави, че НАТО е страж на Дейтънското съглашение и на мира в страната.

По мотив присъединението на Швеция и Финландия към НАТО Столтенберг удостовери, че към момента в Алианса липсва нужното единогласие. Той означи, че в последните дни е разговарял с президентите на Турция и на Хърватия Реджеп Ердоган и Зоран Миланович поради опасенията им от разширението на пакта на север.

Убеден съм, че ще намерим решение и, че Финландия и Швеция ще се причислят към Алианса. Двете страни дават отговор на условията и чакам да реализираме единогласие, съобщи Столтенберг. Той добави, че дипломатическите старания не престават, както и че приемането на двете страни се преглежда като повсеместен развой. Генералният секретар направи това конкретизиране в отговор на въпрос дали е допустимо една от двете скандинавски страни да се причисли към пакта преди другата. /Нова ТВ
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР