НАТО ще се изтегли от Афганистан заедно със САЩ. Това

...
НАТО ще се изтегли от Афганистан заедно със САЩ. Това
Коментари Харесай

Столтенберг: Всички войски на НАТО ще се изтеглят от Афганистан заедно с американските


НАТО ще се изтегли от Афганистан дружно със Съединени американски щати. Това е удостоверил генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при срещата си със премиера на Северна Македония Зоран Заев. Решението за евакуиране визира и България поради съществуването на контингент там, отбелязва БНР.

Намерението за евакуиране американския президент Доналд Тръмп разгласи в рамките президентската си акция. А талибаните са приветствали изказването му това да стане до Коледа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че проектите на Алианса да се отдръпна, са част от поддръжката за мирния развой там.

" Приветстваме диалозите сред държавното управление на Афганистан и талибаните. И като част от поддръжката за процеса последователно понижаваме броя на военните си. НАТО неотдавна имаше 100 000 души. Сега са към 12 000, които се занимават с афганистанските сили за сигурност. Ще се консултираме по задачата с нашите съдружници, които са освен канадски, само че и европейски. Заедно сме там, и като пристигна моментът, ще напуснем Афганистан дружно. ", означи шефът на Алианса.

България взе участие с военни в Афганистан от 2001-ва година. От 2013-та година нашите военни са част от задачата на НАТО в Афганистан “Решителна поддръжка ”. След края на задачите в Ирак, Афганистан е мястото, където страната ни взе участие с най-вече военни. За защита, екип от съветници и щабни офицери за управляват трафика и връзките в летището на Кандахар. В средата на септември тази година изтече задачата на 160 военни от 40-тия контингент.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР