НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в

...
НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в
Коментари Харесай

Столтенберг обеща НАТО на Македония веднага щом се разбере с Гърция


НАТО ще изпрати покана за участие на Република Македония в Северноатлантическия пакт след реализиране на решение за разногласието за името в границите на Организация на обединените нации. Това сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред белградското издание " Политика ", съобщи БГНЕС. " Много се веселя, че посетих Скопие този месец. Продължаваме да поддържаме страната по пътя на нейното присъединение към НАТО. Ние желаеме тя да успее. Това е според решението от срещата на върха в Букурещ от 2008-ма година. Това решение бе препотвърдено с заявления от Уелс и Варшава. Съюзниците са съгласни, че НАТО ще изпрати покана за участието в Алианса след постигането на общо решение за разногласието за името в границите на Организация на обединените нации. Съвсем неотдавна видяхме позитивен подтик по този въпрос ", споделя още Столтенберг.

" След сформирането на новото държавно управление /на Зоран Заев - бел.ред./ предходната година видяхме възобновени старания за осъществяването на промените. По време на визитата ми аз окуражих държавното управление да продължи с промените, които ще укрепят правосъдната власт и демократичните институции. Подкрепих всички политически партии и всички останали да се включат в открити и градивен разговор ", сподели Столтенберг. Според него " Балканите са от стратегическо значение за НАТО ". " Оставаме изцяло ангажирани, а това нещо подкрепя стабилността в района. Ние виждаме бъдещето на този район в евроатлантическото съдействие и интеграцията на тези, които желаят това нещо. Всеки народ има правото самичък да взема решение за бъдещето си и самичък да избира политическите ограничения и ограниченията за сигурност. Това е главен принцип на европейската сигурност - този принцип бе подписан и от самата Русия и тя би трябвало да го зачита. Разширяването на НАТО не е против Русия ", споделя още Столтенберг.

Генералният секретар разяснява, че две страни от Западните Балкани желаят да се причислят към пакта. " НАТО поддържа тези аспирации и си партнира с приятелите в Скопие и Сараево, с цел да им помогне по пътя им към участието в НАТО ". " Северноатлантическият пакт е изправен пред най-сложната и непредвидима обстановка в региона на сигурността... Нестабилността в Близкия изток, в Северна Африка, както и Русия, която нарушава интернационалното право и нуклеарната стратегия на Северна Корея и развиването на междуконтиненталните балистични ракети са съществена опасност за световната сигурност и непоклатимост. Предизвикателствата като тероризъм и хакерските атаки нямат граници и подкопават нашата сигурност ", споделя още генералният секретар на НАТО.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР