НАТО превърна литовската столица Вилнюс в крепост, защитена от най-съвременни

...
НАТО превърна литовската столица Вилнюс в крепост, защитена от най-съвременни
Коментари Харесай

НАТО превръща Вилнюс в крепост за предстоящата среща на върха

НАТО трансформира литовската столица Вилнюс в цитадела, предпазена от най-съвременни оръжия, за срещата на водачите на страните от алианса тази седмица, единствено на 32 километра от границата на Литва с Беларус, съобщи " Ройтерс ".

Шестнадесет съдружници от НАТО изпратиха общо към 1000 военнослужещи за защита на срещата на върха на 11 и 12 юли. Вилнюс се намира на към 150 км от Русия. Много от тези страни дават и съвременни системи за противовъздушна защита, с които балтийските страни не разполагат.

Освен военна техника са изпратени и средства за справяне с възможни химически, биологични, радиологични и нуклеарни офанзиви.

" Би било повече от безконтролно небето ни да не е предпазено, до момента в който Байдън и водачите на 40 страни идват ", съобщи президентът на Литва Гитанас Науседа.

В селата до границата с Беларус локалните поданици споделиха, че се усещат в цялостна сигурност макар на сили от съветската частна военна компания " Вагнер " и разполагането в страната
" Мислите ли, че " Вагнер " или Беларус могат да атакуван Литва, която е в НАТО? Те нямат храброст. НАТО си е НАТО и ние се усещаме в сигурност, тъй като сме в НАТО. Защо да се опасяваме от тези беларуси? ", споделя 67-годишният Едвард Ринкун от Канюкай, село на 1 км от Беларус.

На летището във Вилнюс могат да се видят осем немски установки " Пейтриът ", ориентирани към съветския полуекслав Калининград. Още две са ориентирани към Беларус. В петък сутринта всички пускови установки са били в подготвеност за деяние.

 Предстои значима среща за НАТО, която няма да даде най-важните отговори Предстои значима среща за НАТО, която няма да даде най-важните отговори

" Знаете къде се намирате в географско отношение и знаете добре от кое място идва опасността ", сподели подполковник Щефен Либ, пълководец на разгръщането на системите " Пейтриът ". " Литва ни помоли за отбрана на срещата на върха, НАТО също помоли Германия за помощ. Това е нашият отговор ", добави той.

Наскоро Литва утрои броя на граничните чиновници по границите с Беларус и Русия, като към тях се причислиха и чиновници от Латвия и Полша. Двете страни изпратиха и служители на реда, които да патрулират във Вилнюс.

" Подготвяме се за разнообразни провокации ", съобщи началникът на граничната защита Рустамас Любаевас. Той добави, че се притеснява от талази от мигранти на границата, от нарушавания на границата или от военни транспортни средства, които се появяват на границата без пояснение.
През 2021 година хиляди мигранти от Близкия изток са минали границата с Беларус - акция, която съгласно Литва и Европейския съюз е бил проведена от Минск. Беларус отхвърля това обвиняване. Понастоящем броят на мигрантите е намалял.

" Ситуацията е в действителност доста напрегната поради експанзията на Русия против Украйна. Така че (защитата на границите) към този момент беше на доста, доста високо равнище (преди срещата на върха) ", сподели Любаевас.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР