НАТО не може да допусне да се образува вакуум в

...
НАТО не може да допусне да се образува вакуум в
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО не може да допусне вакуум в сигурността в Арктика

НАТО не може да допусне да се образува вакуум в сигурността в Арктика, където Алиансът вижда " възходяща стратегическа конкуренция " от страна на Русия и Китай, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Не можем да си позволим вакуум в сигурността в Далечния север. Той може да подхрани съветските упоритости, да изложи НАТО на риск и да докара до неправилни калкулации и недоразумения ", съобщи Столтенберг.

" Наблюдаваме и засилен китайски интерес към района. Китай се дефинира като страна наоколо до Арктика и се стреми да построи наличие тук ", добави той.

Столтенберг приказва по време на визитата си в базата Бардуфос в Северна Норвегия, където алиансът организира огромни военни учения под името " Студен отговор " (Cold Response).

По време на конференцията там той съобщи, че през последните години Москва е нараснала военната си интензивност в Арктика като е модернизирала съществуващите си бази и е построила нови, което е явен знак, че има намерение да бъде преобладаващ състезател в този мечтан район.

Руският полуостров Кола, който граничи с арктическа Норвегия, е дом на мощния Северен флот с голяма централизация на нуклеарни оръжия и многочислени военни уреди.

" Поради всички тези аргументи Далечният север е област от решаващо значение за всички съдружници. Ето за какво НАТО усили военното си наличие на Север ", съобщи Столтенберг, чийто мандат беше продължен с една година поради нахлуването на Русия в Украйна, в непосредствена непосредственост до източния фланг на НАТО.

Учението „ Cold Response ", което се организира този месец в Норвегия, има за цел да ревизира способността на членовете на НАТО и на сътрудниците Швеция и Финландия да се притекат на помощ на друга страна членка при сложни климатични условия.

Около 30 000 бойци вземат участие в ученията по въздух, море и суша, които са най-големите маневри, проведени от Норвегия след края на Студената война.

Планирани от дълго време, ученията получиха в допълнение значение след нахлуването на Русия в Украйна.

„ Cold Response " е значимо обучение, не на последно място в светлината на безсмисленото и неразумно съветско нахлуване над Украйна ", съобщи Столтенберг.

" Разбира се, съжаляваме, че Русия отхвърли да следи това обучение, само че още повече съжаляваме, че Русия в никакъв случай не ни кани да участваме в наложителното наблюдаване и ревизия на нейните учения ", продължи той.

" Не би трябвало да забравяте, че войната, която президентът (Владимир) Путин в този момент води против Украйна, първоначално беше маскирана като обучение... а след това внезапно учението се трансформира в пълноценна война. "

Освен че има голямо стратегическо значение, екологично уязвимата Арктика съдържа обилни ресурси от петрол, газ и минерали.

И въпреки че изменението на климата понижава морската ледена завивка с унищожителен резултат, топенето на ледовете открива маршрут за мореплаване сред Източна Азия и Европа, който е доста по-кратък от прекосяването през Суецкия канал. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР