НАТО е в непрекъсната връзка с Турция, за да намери

...
НАТО е в непрекъсната връзка с Турция, за да намери
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО търси единство, за да преодолее опасенията на Турция

НАТО е в непрекъсната връзка с Турция, с цел да откри " обединен път " за превъзмогване на опасенията на Анкара по отношение на кандидатурата на Швеция и Финландия за присъединение към пакта, съобщи генералният секретар на блока Йенс Столтенберг.

" Когато съдружник Турция изрази опасения и тогава би трябвало да създадем това, което постоянно вършим в НАТО, а точно да седнем, да разгледаме тези опасения и по-късно да намерим обединен път напред ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти в Белия дом след срещата си с президента Джо Байдън.

" Точно това вършим сега. В стеснен контакт сме с Анкара, с политическото управление там. Разговарях с президента (Реджеп Тайип) Ердоган и също по този начин съм в доста стеснен контакт с Швеция и Финландия ", сподели той.

Столтенберг ще свика среща с висши чиновници от трите страни преди срещата на върха на НАТО на 28 юни.

Той съобщи, че Турция би трябвало да бъде приета за " значим съдружник, тъй като способства за сигурността по доста разнообразни способи ".

Той цитира " стратегическото географско състояние " на Турция, граничещо с Ирак и Сирия, и нейната " основна роля " в битката против терористичната формация " Даеш ".

В сряда Финландия и Швеция обявиха, че ще продължат разговора с Турция по отношение на кандидатурите си за участие в НАТО, само че не споделиха дали е реализиран прогрес в превъзмогването на възраженията на Анкара против присъединението им към военния алианс. Заявката за присъединение към НАТО изисква единомислеща поддръжка от актуалните 30 страни членки на алианса.

Всички 30 членове на НАТО са подготвени да седнат на масата на договарянията, с цел да решат проблемите на Турция, свързани със сигурността й.

" Всички съдружници от НАТО, несъмнено, са подготвени да седнат и да прегледат тези опасения, в това число заканите, които ПКК насочва към Турция, а това са терористични закани, което, несъмнено, е нещо, което одобряваме доста съществено ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти в Държавния департамент на Съединени американски щати, където го одобри държавният секретар Антъни Блинкен.

Миналата седмица Турция беше хазаин на съвещания с шведската и финландската делегация по отношение на техните кандидатури за участие в НАТО в Анкара. Ердоган съобщи, че срещите не са били " на мечтаното равнище "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР