НАТО е регионален съюз, но той е изправен пред глобални

...
НАТО е регионален съюз, но той е изправен пред глобални
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО е алианс между Америка и Европа, но ще защитаваме интересите на нашите партньори в Тихия океан

„ НАТО е районен съюз, само че той е изправен пред световни провокации “, това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след срещата на външните министри в Брюксел.

„ Китай не зложелател, като всички съдружници водят разговор с Пекин. Въпреки това би трябвало да сме наясно с дейностите на Китай, които могат да повлияят на нашата сигурност. НАТО е алианс сред Америка и Европа, само че проблемите са световни и ще пазиме ползите на нашите сътрудници в Тихия океан “, съобщи той.

„ Китай не е в Европа, не е в нашата зона на сигурност, само че това което прави има значение за нас. Пекин стремително си модернизира армията, демонстрира нападателно държание към нейните съседи и в Южнокитайско море, както и има голям брой нарушавания на правата на индивида. Всичко това има значение за нашата сигурност. НАТО е районен съюз, само че той е изправен пред световни провокации “, добави ръководителят на алианса.

Столтенберг обърна внимание спора в Газа, като приветства нарастването на примирието.

„ Министрите обърнаха внимание на военните дейности в Близкия Изток и приветстваха примирието сред Хамас и Израел. Надяваме се да се усили още повече паузата. “

„ НАТО не играя роля в спора сред Израел и Палестина. Отделни съдружници и сътрудници вземат участие в него. Не алианса като цяло. Ние се опитваме да не разрешаваме войната да ескалира “, посочи Столтенберг.

Голяма част от вниманието беше заето от Украйна. Столтенберг акцентира новите пакети помощ за Киев и потребността от непрекъсната поддръжка за страната.

„ Отново декларирахме нашата поддръжка за Украйна, до момента в който тя се отбранява от съветските офанзиви. Видяхме няколко пакета с помощ през последните дни. Германия даде обещание 8 милиарда евро за идната година и Нидерландия над 2 милиарда Румъния отвори обучителен център за украински водачи на Ф-16. Съединени американски щати и Финландия ще дават повече системи за Противовъздушна отбрана и боеприпаси. Това оказва помощ да спасим украински животи и демонстрираме на Русия, че няма да се откажем от поддръжката. “

Той също по този начин разяснява разликите сред войната в Газа и в Украйна, както и смисъла на интернационалното право.

„ Международното право би трябвало да се почита във всеки спор и би трябвало постоянно да се пазят цивилните. Това е нашето обръщение за Газа и всички други спорове. Ситуацията в Газа и Украйна е друга, Украйна не е заплаха за Русия, Украйна не е нападала Русия. Украйна има правото да се пази против експанзията, да резервира териториалната си целокупност и всички съдружници сме обединени в това мнение. Подкрепата за Украйна е поддръжка за интернационалното право “, подчертава Столтенберг.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР