Натиск срещу журналисти, увеличаване на ксенофобията, липса на грижи за

...
Натиск срещу журналисти, увеличаване на ксенофобията, липса на грижи за
Коментари Харесай

Виктор Николаев, Антон Тодоров и Валери Симеонов влязоха в годишния доклад на `Амнести`

Натиск против публицисти, увеличение на ксенофобията, липса на грижи за мигрантите и дискриминация против ромите. Такива заключения прави в тазгодишния си отчет за правата за индивида " Амнести интернешънъл " във връзка с България. 

В отчета организацията показва, че не престават политическият напън и заканите против публицисти - огромна част от медиите остават под контрола на партиите и локалните олигарси.

В документа се загатват и заканите против журналиста Виктор Николаев в ефир от страна на някогашния към този момент народен представител Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов. От организацията показват, че не са взети ограничения против Тодоров и Симеонов. 

България остава на последно място в Европейски Съюз във връзка с показателя за независимост на медиите. " Репортери без граници " слагат България на 109-о място измежду 180 страни във връзка с независимост на медиите. 

" Амнести " подлага на критика България и във връзка с мигрантската политика. В отчета се показва, че мигрантският поток към страната ни понижава, само че сигналите за употребена мощ против незаконните имигранти от страна на граничните управляващи не престават, а правозащитни организации алармират още за задържане на бежанци, включително и деца, в центрове, в които живеят при неприятни условия. 

В отчета се показва и казусът, в който кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отхвърли да одобри в града сирийско семейство с бежански статут, а дейностите му бяха подкрепени от жителите на града. Отказ да бъдат одобрявани бежанци имаше и в други градове на страната. 

През юли 2017 година държавното управление одобри Наредба за интеграцията на бежанците, само че по нея към момента не са признати ефикасни механизми. Не са взети ограничения за възстановяване на изискванията в центровете за бежанци и благоприятни условия за интеграция, а през септември кабинетът взе решение, с което ограничи свободното придвижване на мигранти, като разреши напредването единствено в избрани места, се показва още в отчета. 

Въпреки че се е съгласила да одобри 1302-ма бежанци от Гърция и Италия по съглашението за мигрантските квоти, само че до края на годината е приела единствено 50 мигранти от Гърция. Страната ни не е приела и нито един емигрант от Турция при стихотворец ангажимент за приемане на 100 души по съглашението сред Европейски Съюз и Турция. 

Не са усъвършенствани и изискванията за децата мигранти, отбелязва отчетът, като добавя, че на деца постоянно се отхвърлят преводач, правна отбрана, здравно обслужване и психична помощ, в центровете не е налично даже и базисно образование, а множеството деца бежанци не са одобрявани в локалните учебни заведения. Образование се обезпечава единствено от неправителствени организации няколко пъти седмично. 

В отчета България е подложена на критика и за липса на ограничения против дискриминирането. В документа се показва, че не престават случаите на тирада на омразата и закононарушения против малцинствени групи, включително турци и роми, мигранти. Организацията добавя, че по време на акцията за парламентарните избори е имало доста ксенофобски изявления от партии, включително от " Патриотичния фронт ", който стана част от ръководещата коалиция. 

Продължава маргинализацията и дискриминирането против ромите, които са изправени пред трудности при достъп до обучение, опазване на здравето, намиране на работа и жилища. Ромските деца са отделени в ромски учебни заведения, доста роми нямат здравноосигурителни права и нямат достъп до здравни услуги. Властите не престават да събарят противозаконни ромски къщи, без да дават различни места за настаняване, което оставя без дом доста фамилии. Неправителствени организации алармират за случаи на полицейско принуждение против роми, отбелязва " Амнести ", като показва и митингите против роми в Асеновград и Бяла след побоя на роми над спортисти. 

Пред дикриминация съгласно отчета са изправени и хората с увреждания и изключително децата с увреждания, липсва обществено включване, свободен достъп до обучение, опазване на здравето и работни места, а хората с интелектуални и психически проблеми постоянно са поставяни под забраняване. 

В отчета се отбелязва и провеждането на гей парада, което е станало със засилено полицейско наличие и на фона на закани и котрадемонстрации от страна на крайнодесни групи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР